banner_natury.nl

Naaktwandelen – Hoe gebeurt dat? Niets natuurlijkers dan dat: je trekt al je kleren uit en gaat aan de wandel. Je raakt met anderen in gesprek en wisselt ideeën uit. Je komt geklede wandelaars tegen en dan zeg je "hallo". En ze groeten altijd terug. Soms krijg je vragen van geklede wandelaars, en daar kun je dan antwoord op geven.

Kinderen? Kinderen ervaren bloot zijn als helemaal vanzelfsprekend. Ze hebben er helemaal geen probleem mee. Kinderen kunnen eigenlijk absoluut niet begrijpen waarom je kleren moet dragen. Die zijn toch alleen maar lastig en als het warm is, gewoonweg niet nodig? Dat het omgaan met naaktheid en het beleven ervan voor kinderen een probleem zou kunnen zijn, is enkel en alleen een gedachte die voortkomt uit de fantasie van de zieke geest van sommige volwassenen.

Ouderen? Geen probleem! Er is al eens iemand van 80 met me mee gewandeld en ik had de grootste moeite hem bij te houden! Bovendien houden naturisten altijd rekening met anderen en zijn ze behulpzaam.

Dik? Mager? Geen probleem! Iedereen mag zijn / haar lichaam zó laten als hij of zij het wil. Naturisten zijn absoluut tolerant. Het komt niet in ze op om hun neus op te halen voor mensen die geen ‘ideale figuur’ hebben en komen nooit met botte opmerkingen. Intolerantie? Da’s iets van bepaalde geklede mensen!

Vrouwen? Vrouwen? Geen probleem! Ook al zijn jullie bij naaktwandelingen nog in de minderheid, meestal zo’n 10 tot 35 percent. De belangrijkste reden hiervoor is dat vrouwen slechts zelden zonder partner mee willen wandelen. De meeste vrouwen komen dus met hun partner (mee). Mannen hebben er minder moeite mee om zonder partner deel te nemen. En dus zijn mannen in de meerderheid.

Gehandicapt? Geen probleem! Nergens vind je zoveel acceptatie en behulpzaamheid als onder naturisten. Wel is het zo dat heel wat wandelingen in heuvel- en bergland worden georganiseerd, en dan ook nog eens voor een deel op een zachte ondergrond of op oneffen wegen vol boomwortels. Vraag als je gehandicapt bent dus altijd even na bij de initiatiefnemer of de route wel voor jou geschikt is.

Kleine kinderen? Die vinden altijd wel een paar stevige schouders om een paar kilometer op mee te liften en uit te rusten als ze moe worden.

Pubers? Jammer genoeg hebben jullie het vaak te druk met jezelf en zonder je je liever af. Daarom zijn er tot nu toe maar zelden jongeren in de leeftijd van 12 tot 17 jaar met ons mee gewandeld. Natuurlijk zijn jullie van harte welkom! Wees gerust, we nemen jullie bezwaren en problemen serieus en accepteren jullie zoals je bent.

Niet getraind? De meeste aangeboden wandelingen gaan over een afstand van zo’n 15 tot 20 km, vaak ook in heuvel- of bergachtige gebieden. Je moet dus wel een bepaalde conditie hebben. Als je die niet hebt, zul je eerst toch een beetje moeten trainen. Maar er zijn ook wandelingen die je kunt afkorten. Ook dan kan het echter soms nog wel flink klimmen zijn.

Korte blote wandelingen (3 tot 10 km) worden niet zo vaak aangeboden, bijvoorbeeld een of twee keer per maand in de regio Hamburg. Wie elders woont en geïnteresseerd is in naaktwandelingen, kan misschien het beste zelf het initiatief nemen voor zo’n evenement! Via de bekende platforms ‘Nacktivitäten-Kalender’ en ‘Forum fkk-freun.de’ kun je waarschijnlijk overal in contact komen met belangstellenden.

Honden? Over het algemeen zal er niemand bezwaar tegen hebben als je je trouwe viervoeter meeneemt. Maar omdat we vaak door beschermde natuurgebieden wandelen waarin veel wild rondloopt, zul je hem daar wel aan de lijn moeten houden! En vergeet niet dat er onder de naaktwandelaars ook mensen zijn die het niet prettig vinden als honden die een beetje àl te enthousiast zijn, niet aan de lijn worden gehouden. Het belangrijkste is dat zowel jij als de andere wandelaars er een goed gevoel bij hebben.

Vragen? Gebruik dan het contactformulier. We zullen graag individueel antwoord geven op uw vragen.

 

Enquête onder de lezers van de NDZ

De krant ‘Neue Deister Zeitung’ (NDZ) heeft naar aanleiding van de naaktwandeling in het Deister-gebergte in de zomer van 2009 een enquête onder haar lezers gehouden. Hier het resultaat:

 

Commentaar van geklede medemensen

Midden in het Teutoburger Wald komen we een uit vier personen bestaand gezin tegen. Zegt de moeder: "Jongens kijk maar eens goed! Dat is nou de nieuwe armoede in Duitsland. Die kunnen zelfs geen kleren meer kopen!" Waarop ons antwoord: "Nou, het is gewoon erg fijn om zonder kleren te wandelen!"

"Wat is er met jullie gebeurd? Zijn jullie soms overvallen?" Wij: "Nee, een paar kilometer verderop worden kleren ingezameld en daar hebben we alles gedoneerd wat we bij ons hadden."

"Hebben jullie niet iets vergeten?"

"Oeps! Als ik jullie alleen al zíe krijg ik het al koud! Hebben jullie het dan niet koud?"

"Als ik dat straks thuis tegen mijn vrouw vertel, die gelooft er niks van. Mag ik een foto maken als bewijs?" Dat vonden we goed, maar: "alleen voor je eigen persoonlijke gebruik."

"Is dit een speciaal evenement of zo?" Ons antwoord: "Nee, wij gaan ieder weekend uit wandelen!"

In het natuurgebied Hainich kwam ons een groep wandelende dames tegemoet. Toen de leidster van de groep ons zag, legde ze aan de medewandelaarsters uit: "Kijk, dat is nou een naaktwandelgroep. Dat soort wandelingen vind je nu overal in Duitsland!"

Tijdens een wandeling in het Westerwald werd onze groep van zo’n 30 wandelaars ingehaald door twee geklede wandelaars. Ze wandelden dus ineens midden tussen een groot aantal blote mensen. Van achterop werd onze groep, met die twee gekleden ertussen, ingehaald door twee mountainbikers. Eén van hen riep: "En wij al denken dat we maar weinig aan hadden met onze fietsshirts. Maar jullie zijn ons toch verre de baas!" Toen kwamen ze langs de beide geklede wandelaars tussen al die blote mensen. Waarop één van de bikers vol verwondering vroeg: "Wat is er met jullie aan de hand? Jullie hebben kleren aan!"

In het Arnsberger Wald waren twee houthakkers van het Bosbeheer op onze route aan het werk. Commentaar van een van hen: "Jongens, dat is fantastisch! Hoe zijn jullie op het idee gekomen?" En wij: "Gewoon, het is heerlijk om bloot in de natuur te wandelen en je een deel van die natuur te voelen." De houthakker: "Mag ik meedoen?" - "Maar natuurlijk", was ons antwoord, en hij begon zich al uit te kleden. Waarop de ander: "Je bent hier aan het werk en je blijft hier!" Blijkbaar de baas, dus.

In het Bergische Land liepen we langs de oever van een stuwmeer, toen een jonge vrouw tegen ons riep: "Goh, jullie bestaan dus ècht! Is dit de naaktwandelgroep van de West-Duitse televisie?" - "Ja, precies. Dat zijn wij!"