banner_natury.nl

Zaterdag 24 juni: Naaktwandeling langs het Dortmund-Eemskanaal [24 juni 2017]

De eerste wandeling van de WNT 2017 vond plaats ten noordoosten van Münster. De temperatuur van 21 graden voelde voor de 16 naturistes en naturisten koel aan, omdat ze nog maar een paar dagen tevoren de hitte van 35 graden hadden moeten uithouden. Maar nu was er een frisse, van tijd tot tijd vrij krachtige wind, die de hete dagen snel deed vergeten.

Langs het Dortmund-Eemskanaal
Langs het Dortmund-Eemskanaal

Toch beleefden de wandelaar(ster)s veel plezier aan het gevarieerde landschap langs het kanaal, de jachthaven, de Eems, de “Alte Fahrt” en de bouwwerf van het nieuwe aquaduct. Ook de bossen en velden van de Bockholter Berge maakten de wandeling extra afwisselend.

Zondag 25 juni: wandelen of zwemmen in de Eems [25 juni 2017]

Dag 2 van de WNT had voor de deelnemers de mogelijkheid in petto, een deel van de wandeling te vervangen door een paar kilometer zwemmen in de Eems. Helaas stond het water in de bovenloop van deze rivier zó laag dat het zwemplezier van tijd tot tijd werd verstoord omdat de zwemmers en zwemsters af en toe door het water moesten waden om verder te komen.

De route leidde langs het Dortmund-Eemskanaal naar de Eems. Langs de randen van de aspergevelden lag het opgerolde afdekplastic alweer te wachten op het seizoen van volgend jaar. Het ging vandaag niet helemáál zonder regen. Verslag: Rainer; foto’s: Tanja

Maandag 26 juni: 15 of 24 km bloot wandelen in het noordwesten van het Münsterland [26 juni 2017]

De 15 deelnemers konden kiezen tussen de volledige wandeling (24 km) of de korte versie van 15 km. Het was één tot twee uur vóór de start van de wandeling gestopt met regenen, precies zoals het moest zijn. Het duurde dan ook niet lang of de zon had de lucht alweer op 25 graden verwarmd. De wandeling voerde door een afwisselend landschap van akkerland, weiden en bossen, waarbij alleen het gekwetter van vogels en het gesprek van de wandelaars de rust van de natuur “verstoorden”.

Blote wandelaars in het noordwesten van het Münsterland
Blote wandelaars in het noordwesten
van het Münsterland

‘s Avonds kwamen de wandelaars na 24 km wandelen met een stevig maal in Lintels Kotten weer goed op krachten. Daarbij was de “Westfaalse versie” van Manneke Pis in de tuin van het restaurant het levendige symbool voor het echte leven van de naturist.

Het ‚Manneke' in de tuin van restaurant Lintels Kotten
Het ‚Manneke' in de tuin van
restaurant Lintels Kotten

Dinsdag 27 juni: Naaktwandeling door als natuurgebied heringerichte voormalige stortplaatsen (‚Rieselfelder‘) [27 juni 2017]

De hemel was dan wel geheel bewolkt, maar 23 graden was een aangename temperatuur voor de 16 wandelaar(ster)s om bij te wandelen door het open land ten noordoosten van Münster. Doel waren de voormalige, heringerichte stortplaatsen, tegenwoordig een ideaal biotoop voor diverse watervogels en voor de uit honderden soorten struiken, grassen, waterplanten en wilde kruiden bestaande, herstelde flora. Vanuit een aantal observatiepunten sloegen de wandelaars(ter)s meerdere keren de bedrijvigheid van de dieren te water en in de lucht gade.

Overal hingen nog de affiches voor het sinds enkele dagen afgelopen aspergeseizoen. Van trotse zwanen tot zwemeenden: in en op het water vinden ze allemaal plaats om te leven. Het educatieve wandelpad biedt informatie over de rietvelden.

Woensdag 28 juni: Het drinkwaterwingebied nabij de Hiltruper See [28 juni 2017]

Waar gisteren nog de voormalige “Rieselfelder” (stortplaatsen) ten noordoosten van Münster op het programma stonden, kwamen vandaag 21 naturistes en naturisten bij elkaar op de parkeerplaats nabij de Hiltruper See. Ze wilden door het nabij gelegen waterwingebied van de Hohe Wart gaan wandelen. Maar Petrus had andere plannen met het weer: hij wilde de leergierige blote wandelaar(ter)s bewijzen dat ons drinkwater eigenlijk niet uit de grond komt, maar uit de hemel …. ! De boodschap was duidelijk, en dus werd de geplande wandeling van 16 tot 6 km ingekort en brachten de wandelaar(ster)s de rest van de middag door in Café 7 aan de haven van Münster. Geen ravitaillering uit de pauzeauto dus, maar in plaats daarvan een salade, lasagne of een stuk appeltaart.

Donderdag 29 juni: Bloot wandelen en fietsen in de streek rond Warendorf [29 juni 2017]

De routes die voor de wandelaars (18 km) en de fietsers (50 km) waren gekozen, liep eerst langs de Eems, om beide groepen verderop nog eens voor een gezamenlijke pauze samen te brengen. De hemel was bewolkt en vooral de fietsers moesten zich bij de motregen die van tijd tot tijd viel, best wel concentreren wanneer de rijwind samen met de tegenwind een koele bries vormde. Weliswaar steeg de temperatuur van 19 naar 21 graden, maar menigeen miste toch de warmte van de zon. Het gevolg was dat de groep wandelaars al op het eerste pauzepunt van 4 naar 3 terugliep, terwijl het aantal fietsers al eerder van 6 naar 5 was gegaan.

Desondanks namen 2 van die 3 wandelaars een duik in de Eems om 800 meter van de route in het water af te kunnen leggen. Behalve water was ook windenergie het thema van de naaktiviteit. De deelne(e)m(ster)s konden zich dan ook direct ervan overtuigen hoe het gebruik van de kracht van de wind nabij de Eems verder werd geïntensiveerd.

Het gebruik van windenergie …
Het gebruik van windenergie …

… neemt steeds verder toe.
… neemt steeds verder toe.

Observeren van de natuur tijdens een pauze langs de Eems
Observeren van de natuur tijdens een pauze langs de Eems

Vrijdag 30 juni: Bloot Kubb spelen in plaats van wandelen en fietsen [30 juni 2017]

Vlak voordat de geplande naaktwandeling en dito fietstocht zouden beginnen, besloten de 9 naturisten en naturistes vanwege het wisselvallige weer niet op weg te gaan. In de tuin van Mic werd het speelveld voor een partij Kubb opgezet. Zo zou men dan bij de volgende bui naar binnen kunnen gaan om na de bui in de tuin door te gaan met het spel, dat ook wel het “schaakspel van de Vikingen” wordt genoemd. – Verslag: Rainer; foto: Friedhelm

Een spelletje kubb
Een spelletje kubb

Link: Wat is kubb
Link: Wikipedia: Kubb

Zondag 2 juli: Bloot wandelen en waden door een beek in het westelijke Münsterland [2 juli 2017]

De voor zaterdag geplande activiteiten waren vanwege koel, regenachtig en winderig weer afgezegd, maar voor het afsluitende event op zondag verschenen toch nog 9 naturisten en naturistes aan het trefpunt. Omdat laat in de ochtend de laatste donkere wolken toch nog hun koele motregen kwijt wilden, begon de dag net zoals hij zou eindigen: met een bezoek aan het restaurant “Haus Waldfrieden”. Dat betekende dus een onverwachte aanvulling van de voorraad caloriëen, bijvoorbeeld met maatjesharing of met ijs en warme kersen. Daarna kon er toch nog worden gewandeld. De regen hield op, er stak een warme wind op en de bewolking brak, dus waren de door het weer gegeven voortekenen bij de start toch nog gunstig.

Na 5 km scheidden de wegen van de wandelaars. De ene groep daalde af in de Kannebrocksbach om door het water verder te waden. De andere groep, die uit pure landrotten bestond, zette de wandeling over de veldwegen voort. Maar ook de “beekgangers” hadden al snel weer droge voeten nadat ze uit de beek waren geklommen. Toch waren er op een gegeven moment meer wandelaars op blote voeten dan met sandalen of schoenen.

In “Haus Waldfrieden” werd de dag met een smakelijk avondmaal en de WNT met de aankondiging van de initiatiefnemers mic en Rainer afgesloten, dat de geheel of gedeeltelijk uitgevallen WNT-events van donderdag 24 tot en met zondag 27 augustus worden ingehaald (in het Duits) en dat dan, net als vorig jaar, nog een »klein« WNT-programma wordt aangeboden.

Rest nog de statistiek: dit jaar juni/juli hebben aan de 7 events 101 naturistes en naturisten deelgenomen, die samen in totaal 1695 kilometer hebben afgelegd. 97 personen waren er na de wandelingen in de diverse plaatselijke restaurants bij en de WNT zorgde voor 58 overnachtingen.

 – Bron: mic + Rainer