banner_natury.nl

Gedurende de eerste decennia van de 20e eeuw kende de „Reformpedagogiek“ een hoge vlucht. Zij manifesteerde zich als de vooruitstrevende tegenhanger van de vastgeroeste onderwijsstructuren in het Wilhelmijnse en het Victoriaanse tijdperk. Er werd een aantal scholen gesticht waarop voor het eerst de medezeggenschap van de scholieren bij de lesinhoud en de regels voor de omgang met elkaar werd ingevoerd. Vaak speelden coëducatieve, naakte sportbeoefening en ook talrijke naturistische activiteiten gedurende de vrije tijd een rol.

Een van de belangrijkste van deze scholen was het in 1933 door de Nazi’s gesloten Lichtschulheim Lüneburger Land in de Duitse Lüneburger Heide. De school had een pedagogisch concept waarbij veel waarde werd gehecht aan het vriendschappelijke contact tussen leraren en scholieren en aan lichaamstraining in de vorm van veel sport en het doorbrengen van de vrije tijd in de natuur.

Vergeleken met andere scholen, waar alleen bloot werd gesport, was in Glüsingen het naturisme tijdens alle onderwijsactiviteiten essentieel. Zodra de temperatuur het toeliet, was iedereen op school en in de omgeving bloot en werd de naaktheid samen beleefd. Tegenwoordig bevindt zich op het terrein de naaktcamping „Lichtheideheim“. In het aangrenzende bosgebied wordt ook tegenwoordig regelmatig bloot gewandeld.


Het „Lichtheideheim Glüsingen”

In Engeland werd in 1921 door A.S. Neill in Suffolk „Summerhill School“ opgericht. Over alle aspecten van het schoolse leven werden hier de beslissingen genomen door een commissie waarin leerkrachten en leerlingen gelijkberechtigd zitting hadden: de eerste echte democratie binnen een school. De scholieren bezochten de lessen vrijwillig. Summerhill School bestaat nog steeds.

Ook op Beacon Hill School, dat in 1927 door de wetenschapper en filosoof Bertrand Russell samen met zijn vrouw Dora werd gesticht, was men tijdens het sporten bloot. De scholieren van deze libertaire, progressieve school leerden rationeel te denken. Na de scheiding van Bertrand Russell en Dora Black in 1932 leidde laatstgenoemde de school nog tot 1943.