banner_natury.nl

In je blootje het huishouden doen? Of aan het klussen slaan? Vanzelfsprekend, hoe anders? Het is immers lichamelijk werk waarbij je anders aan het transpireren komt. Waarom zou ik kleren aantrekken als ik ga strijken en midden in de warme stoom sta die daarbij vrijkomt? Dat is toch complete onzin?

De strijk? Doe ik natuurlijk in m'n blootje 

De grote schoonmaak? Natuurlijk zonder kleren aan

Het huis schoonmaken? Dat doe ik natuurlijk in mijn blootje! Ik raak dan zelfs al aan het transpireren terwijl ik naakt ben. En als de post aan de deur belt omdat er een pakketje voor me is? Voorzichtige naturisten zullen dan voordat ze de deur openmaken, wellicht eerst vragen of het stoort dat ze bloot zijn." Meestal denkt de beller even na, maar zegt dan normaal gesproken: "Welnee, helemaal niet, hoor!". En als je dan de deur opent en inderdáád alleen maar sandalen aan hebt, krijg je vaak te horen: "Oh, maar u bent ècht naakt!". Wanneer we dan aanbieden om toch nog wat aan te trekken, blijkt het voor niemand meer nodig te zijn. En al gauw weten alle postbodes en schoorsteenvegers wat ze kunnen verwachten, en de blote ontmoeting wordt een vanzelfsprekendheid in het leven van alledag.

Bloot achter de computer

Met de computer werken – in je blootje, natuurlijk

Dankzij het Internet kun je vanuit je eigen Home Office met (bijna) alle computers ter wereld communiceren. Daarbij heb je dan alle vrijheden die het werken van thuis uit biedt. Bijvoorbeeld het besparen op kleding als het daar warm genoeg voor is.

De meeste bedrijven hebben een bepaald verwachtingspatroon aan de kleding van de medewerkers. Soms betekent dat zelfs dat altijd een donker pak moet worden gedragen, compleet met wit overhemd en stropdas.

Toen ik een tijdje terug bezoek kreeg van een makelaar van een groot kredietinstituut, die vooraf meer wilde weten over het deelnemen aan een naaktwandeling en over bij welke groep hij zich moest aansluiten, deed hij allereerst zijn stropdas af, voordat we in een ontspannen sfeer een paar uur over naaktwandelen en andere naaktiviteiten hebben gepraat.

Als de ziel en zaligheid of het imago van het bedrijf daarvan af zouden hangen, zou ik met het dragen van een stropdas nog vrede kunnen hebben. Maar als de temperaturen ernaar zijn, wil ik het liefst overhemd, broek en jasje uit willen laten. Met een kop thee in mijn werkkamerDe kwaliteit van mijn werk zou daar niet onder lijden, integendeel: ik zou beter kunnen werken omdat ik dan minder last hebben van concentratieproblemen, minder zou zitten te kreunen van de warmte en in de zomer niet meer ziek zou moeten vieren omdat ik door het werken in natgezwete kleding geen zomerverkoudheid meer zou kunnen krijgen.

 

Ramen lappen

Eén keer per jaar worden de ramen gelapt. Wanneer na de koude winter de temperaturen eindelijk weer aangenaam worden, moet je ook vanuit je vensters een heldere kijk op de wereld kunnen hebben. Vóór Pasen gaat dat eigenlijk alleen als Pasen laat valt in het jaar, maar vóór Pinksteren is er altijd wel een dag dat het weer het ramen wassen toelaat.

Net als bij alle andere huishoudelijke werk ben ik natuurlijk ook bloot als ik de ramen lap. Mijn buurvrouw heeft me één keer daarbij ‘betrapt’: “Ik dacht eigenlijk dat u alleen naakt wandelt?” was haar vraag. Ze weet sinds jaren van mijn naaktiviteiten. Ik antwoordde: “Nee, natuurlijk ben ik altijd naakt als de temperatuur het toelaat. En als ik de vensters schoonmaak, raak ik toch al snel aan het transpireren”. Waarop ze sceptisch reageerde: “Nou, misschien moet ik dat dan ook eens proberen ….”.