banner_natury.nl

Ook in 2017 heeft Andreas, net als al heel wat jaren vooraf, de ‚Thüringer Naturisten-Tage‘ georganiseerd. Ook deze keer waren er weer 10 events, allemaal in de tijd van 14 tot en met 23 juli.

Vrijdag 14 juli: Naaktwandeling bij de ‚Drei Gleichen‘ [14 juli 2017]

Ter gelegenheid van de internationale ‚Dag van de naaktheid‘ had de MDR Thüringen een reporter naar de parkeerplaats onderaan de Wachsenburg, de startplaats van de wandeling van vandaag, gestuurd om een paar blote wandelaar(ster)s te interviewen. Hun interviwes werden vervolgens in het namiddagprogramma uitgezonden.

De 14 km lange wandeling van de 17 naturistes en naturisten begon met de klim naar de Wachsenburg. Jammer genoeg konden de deelnemers slechts een heel korte blik in het complex werpen, maar die gaf hun toch een goede indruk van deze opvallend gelegen burcht.

De rest van de wandeling ging het eerst richting Burg Gleichen. Dit stuk van de route bood talrijke fotomotieven van de Wachsenburg via de ruïne van Burg Gleichen ten noorden van de snelweg A4 tot aan de Mühlenburg, het volgende doel van de wandeling. Hier aangekomen werd de burcht zelf bezocht, van waar we een prachtig uitzicht hadden dat tot Mühlberg en Gotha reikte. Ook de toren werd beklommen, er werd een bezoek gebracht aan de expositieruimte en er was een lekker verkoelend ijs als extra attractie.

De welverdiende afsluiting van de eerste dag van de TNT was een smakelijk avondmaal in Western-restaurant ‚Lasso‘ in Holzhausen, een vreedzaam en met veel liefde ingerichte ‚saloon‘, waar zelfs de namen van de gerechten aan het Wilde Westen deden denken.

Zaterdag 15 juli: Blote wandeling in het dal van de Schwarza bij Schwarzberg [15 juli 2017]

Het eerste weekend van de TNT begon met toch wel zeer gematigde temperaturen van zo'n 14 graden op de start-parkeerplaats. Toch kwamen er 21 naturistes en naturisten samen om de ca. 15 km lange wandeling mee te maken. Ook de wind was aanvankelijk best wel onprettig en daarom hielden veel wandelaars eerst nog hun warme kleren aan. Pas tegen de middag, toen de temperatuur tot 19 graden was gestegen en de zon zijn warmte kon laten gelden, liep iedereen er zo bij als het hoort …

Voor het avondeten verzamelden de hongerige wandelaar(ster)s zich ih restaurant ih station van Sitzendorf, waar ze van de typisch Thüringer keuken genoten.

Zondag 16 juli: Naaktwandeling vanuit Zeigerheim naar de Gölitzwände [16 juli 2017]

Op zondag lonkte de zon al vroeg naar de wandelaar(ster)s. Bij de start was het 22 graden en daar kwam later nog een graadje bij. Zodoende liepen de 30 blote wandelaar(ster)s vanuit Zeigerheim naar de schelpkalkwanden, de toren van Barop, naar het monument voor de oprichter van de eerste kleuterschool, Friedrich Fröbel, en nog een aantal andere panorama's en monumenten. Helaas bleef er te weinig tijd over om ook de geologische en botanische bijzonderheden van de Gölitzwände goed te bekijken. Wie geïnteresseerd is moet hier zeker nog eens terugkomen voor een grondige onderzoekswandeling.

Heel bijzonder is het als leerlingen hun leraar Barop voor zijn 50-jarige jubileum een uitzichttoren schenken. En het zal zeker alle wandelaar(ster)s bijblijven dat Friedrich Fröbel met zijn inrichting voor kindertherapie-Einrichtung in Weimar in de 19e eeuw grenzen heeft verlegd en het begrip ‚Kindergarten‘ heeft geïntroduceerd, dat zowel in het Duits als het Engels ook tegenwoordig nog voor ‚kleuterschool'of ‚creche‘ wordt gebezigd.

Er waren vandaag twee heel speciale deelnemers aan de wandeling: een stel dat uit Nederland naar Thüringen was gekomen en waarvan zij haar jeugd in Namibië, Zuid-Afrika en andere Afrikaanse landen had doorgebracht, voordat ze in Engeland haar man had leren kennen, waarmee ze vervolgens naar Frankrijk was verhuisd. Tegenwoordig leven ze samen als globetrotters en wereldburgers. En dus ook als naaktwandelaars in Thüringen!

's Avonds werd er gegeten in een restaurantje in Zeigerheim genaamd ‚Zur Liske', waar het voor de keuken een hele klus was, toen er plotseling 25 hongerige wandelaarsters en wandelaars tegelijk op de stoep stonden. Een klus die met goed bereide gerechten werd geklaard. De meeste gasten kozen ‚Thüringer Klöße‘ met rundervinken of eend.

Maandag 17 juli: Blote wandeling rond het stuwmeer van Schönbrunn [17 juli 2017]

Ook op maandag was het stabiel weer bij 23 graden, hoewel er maar af en toe wat zon was. 24 wandelaar(ster)s kwamen op de parkeerplaats bij elkaar voor een wandeling rond het stuwmeer van Schönbrunn. Onderweg waren er een aantal mooie doorkijkjes naar het meer, maar helaas was de oever voor 99 percent dicht begroeid, zodat de deelnemers eigenlijk bijna voortdurend het idee hadden dat ze midden in het Thüringer Woud aan het wandelen waren.

Het stuwmeer wordt gebruikt als drinkwaterreservoir en dus is het o.m. verboden om in het meer en de erin uitmondende beekjes te zwemmen.

's Avonds werd er gegeten in de Triniusbaude langs de bekende Rennsteig. Een restaurant dat uitstekend is voorbereid op de snelle ravitaillering van hongerige wandelaars. En een plaats waar je leert om een Zigeunerschnitzel op zijn Oost-Duits te onderscheiden van hetzelfde gerecht op zijn West-Duits …

Dinsdag 18 juli: Blote wandeling in het dal van de Schwarza bij Bad Blankenburg [18 juli 2017]

Dankzij het mooie weer met zomerse temperaturen (tot 26 graden) kwamen 31 naturistes en naturisten naar Bad Blankeburg om bij de als ‚veeleisend‘ anangekondigde wandeling mee te lopen. Cumulatief waren meer dan 500 klim- en daalmeters aangegeven, maar toen de tracks met behulp van de hoogtegegevens van werden geëvalueerd, bleek het zelfs om 800 meter te gaan. Het ging dan ook al gelijk na de start 200 meter heel steil omhoog via de Ingoklippe naar de Griesbachfelsen.

Daarna bracht de tocht de deelnemers via de Fürstenstand naar de post van Natuurbeheer, waar vooral een wespennest aan de toren indruk maakte met een volk dat waarschijnlijk veel meer dan 2000 insecten bevatte. Daarna moesten de wandelaar(ster)s door de Schwarza waden, en dat werd voor enkelen onder hen van wie de evenwichtszin niet optimaal was, een uitdaging, die uiteindelijk toch door iedereen (soms met wat ondersteuning van elkaar) goed werd bedwongen.

Tot slot ging de naaktwandeling via de Eberstein, de Elisabethfelsen en de Katzenstein weer terug naar het vertrekpunt. Van daaruit ging het naar het ‚Schweizerhaus‘ in het dal van de Schwarza, waar de best wel vermoeiende dag werd afgesloten met een koel drankje en heerlijke gerechten om weer op krachten te komen.

Woensdag 19 juli: Blote wandeling nabij het stuwmeer bij Leibis [19 juli 2017]

34 blote wandelaar(ster)s in de leeftijd van 12 tot 75 jaar gingen op de warmste dag van de TNT (32 graden) bij uitbundige zonneschijn voor hun wandeling op weg naar het stuwmeer van Leibis. De wandeling begon met een lange en behoorlijk steile klim vanaf een hoogte van 349 m aan de voet van de stuwdam naar het eerste rustpunt op 600 m hoogte aan de rand van het bos nabij Meura. Maar het meest vermoeiende deel van de wandeling kon dus nog bij een temperatuur van rond de 25 graden worden gelopen.

In Meura zelf moesten de deelnemers allemaal heel even in de kleren. Maar daar stond dan wèl als beloning een ijsje en een heerlijk koud drankje aan de kiosk tegenover.

Zodra het einde van de bebouwde kom was bereikt, kon de wandelgroep weer helemaal genieten van het kledingvrij zijn. Dat was bij de steeds hoger wrodende temperaturen ok meer dan gepast. Na een verkoelend bad in een beek die buiten de zwemverbodszone van het stuwmeer lag, liepen de deelnemers naar het meer toe, waar maar weinig water in stond. Toch bood de route de wandelaar(ster)s heel wat keren een prachtig uitzicht op het meer.

De dag werd afgesloten met een bezoek aan restaurant ‚Zum Hirsch‘ in Unterweißbach, waar iedere deelnemer tot volle tevredenheid kon genieten van wat hij of zij maar wilde bestellen.

Donderdag 20 juli: Blote wandeling of fietstoer bij Neuhaus [20 juli 2017]

16 Vandaag konden de fietsfanaten hun eigen weg gaan zonder de 8 personen die liever gingen wandelen. Het vertrekpunt was Neuhaus am Rennweg, waar enkele van de fiets(ster)s voor één dag nog een fiets konden huren, terwijl anderen hun eigen fiets uit de kofferruimte of van de fietsendrager hadden gehaald.

Het was bewolkt weer en de temperatuur bedroeg 23 graden. De route liep o.m. over de Rennsteig en de Panoramaweg in westelijke richting naar het bovenste waterbekken van de pompcentrale van Vattenfall nabij Goldisthal . vanaf het uitzichtspunt aldaar was niet alleen het bovenste waterbekken te zien, maar er werd ook een fantastich uitzicht op het bergland in noordwestelijke richting geboden.

Op de terugweg werden de fietsers overvallen door een hevig onweer. Wie regenkleding bij zich had, probeerde zich (tevergeefs) hiermee tegen de van boven komende zondvloed te beschermen, en wie die niet had, trok de laatste verwarmende kleren uit en liet de regen gewoon langs het lichaam de schoenen in lopen (als die al werden gedragen). Veel minder aangenaam was de snel tot 18 graden zakkende temperatuur.

Parallel aan de fietstoer liepen de wandelaars over talrijke wandelwegen, die voor een groot deel uit hoogwaardig mos bestonden en dus bijzonder geschikt waren om op blote voeten te lopen. Bezocht werd o.m. de bron van de Schwarza. Met een temperatuur die het hele jaar door constant 6 graden bedraagt, komt hier het water tussen de leisteen en de rode zandsteen uit de grond omhoog. Van hier uit werd een deel van de Rennsteig verkend, waar met name bewondering werd geoogst voor het marathon-evenement dat hier ieder jaar plaatsvindt. Info: Rainer en John, Foto's: Horst

De calorieën die de deelnemers overdag waren kwijtgeraakt, werden 's avonds in de ‚Schmelztiegel‘ in Neuhaus met een uitstekend verzorgd avondmaal weer aangevuld.

Vrijdag 21 juli: Wandeling door het dal van de Schwarza en langs het bergspoor [21 juli 2017]

Het startpunt van de 15 km lange wandeling lag bij het station van Sitzendorf. Ongeveer de helft van de 31 naturistes en naturisten kwam dan ook met een historische motorwagen vanaf station Schwarzmühle. Een treintje dat nog lekker ouderwets met piepende wielen door de bochten ging. De andere helft kwam, eveneens per spoor, met de gewone trein of met het bergspoor.

De naaktwandeling ging eerst door het bos naar het dalstation van het bergspoor, waarvan de wagons aan een gezamenlijke kabel hangen, zodat de zwaarste wagon tijdens de rit omlaag de lichtere omhoog trekt. Alleen voor de tegenrichting is extra energie nodig. Het grootste deel van de groep koos ervoor om de 900 m lange weg met 200 meter klimmen naar boven te lopen. De rest van de groep reed met het bergtreintje naar boven en kon tijdens de rit vrolijk naar de wandelaars wuiven.

De rest van de route van Lichtenhain langs het bergspoor naar Mellenbach gaf een aantal mooie uitzichten op het dal van de Schwarza. Het was zonnig weer en tot 28 graden warm. Heel wat deelnemers kozen er vervolgens in Mellenbach voor om met de trein terug te gaan, maar een kleine groep ging te voet verder naar Schwarzmühle en arriveerde daar drie kwartier eerder dan de treinreizigers. Die hadden immers 50 minuten op de trein moeten wachten. Lopen loont zich!

De dag eindigde met een barbecue bij de Talmühle in Cursdorf, terwijl pensiongasten en andere fijnprovers als alternatief in hotel-restaurant ‚Waldfrieden‘ in Schwarzmühle gingen eten, waar zich een discussie ontspon over de ‚eindeloosheid'. Een discussie overigens met een open einde …

Zaterdag 22 juli: Wandeling ‚Hohe Tanne‘ bij Neustadt am Rennsteig [22 julie 2017]

Eigenlijk was er een dag met langdurig regen voorspeld. Dat bleek al gauw weer eens niet te kloppen. In werkelijkheid kregen de 30 naturistes en naturisten een bewolkte hemel en temperaturen die van 20 naar 25 graden opliepen. Regen was er alleen vóór het vertrek en tijdens het avondeten in hotel ‚Hohe Tanne'. Ook de wind, die aan het begin van de wandeling nog behoorlijk onaangenaam was, ging liggen.

De bijna 13 km lange wandeling bracht de deelnemers van de ‚Hohe Tanne‘ in westelijke richting via de Vordere Haube en langs de Reichelstaler Teich naar de Höllteich en weer terug naar het uitzichtspunt. Natuurlijk werd er ook weer gezwommen in de meetjes.

Zondag 23 juli: Wandeling over de Kickelhahn (861 m) [23 juli 2017]

20 naturistes en naturisten (en één hond) beleefden vandaag de tiende en laatste dag van de ‚Thüringer Naturistentage‘ van dit jaar. Het ging eerst met de trein naar station Rennsteig. In de trein werd omgeroepen dat de locomotieven ondanks hun sterke motoren het laatste stuk van het spoor met zijn meer dan 60 promille stijging niet konden halen als er geen hulpmiddelen als tandheugels en -wielen of stalen kabels werden gebruikt.

Vanaf het station moest er eerst 270 meter worden geklommen bij een wisselende bewolking, wandeltemperaturen tussen 18 en 20 graden en een zwak tot matig windje. De wandelaars kwamen langs een ‚gepromoveerd‘ bos en talrijke kleurige exemplaren van de Thüringse flora en fauna. Een niuewsgierige spin ging zelfs op het lichaam van een van de wandelaars op verkenning uit: de natuur bekijkt de mens. Dat is pas echt naturisme.

3 km vóór het einde van de wandeling was er nog een gastronomische pauze op de Kickelhahn (861 m).

Op de Kickelhahn werd nog de 30 m hoge stenen toren beklommen. Van daaruit was het nog 3 km lopen naar de parkeerplaats via een voortdurend omlaag lopende weg, met onderweg nog een bloot bezoek aan het Goethehuisje op de Kickelhahn, waar de grote Duitse dichter Goethe waarschijnlijk op 6 september 1780 verbleef. Hier schreef hij op een van de houten wanden van het huisje zijn beroemde gedicht „Über allen Wipfeln ist Ruh“, dat veel Nederlanders nog kennen van de Duitse les. Op een glazen tableau staan vertalingen van dit gedicht in een aantal Europese talen, maar ook in het Arabisch en nog andere talen, in het glas gegraveerd:

Bijna net zo talrijk als de talen waarin het gedicht hier is vertaald, was het aantal autokentekens van landen van waaruit de bezoekers hier naar toe waren gekomen, het aantal landen waarin ze geboren zijn en opgroeiden: Duitsland, Frankrijk, Ghana, Groot-Brittannië, Luxemburg, Nederland, Zambia, Zuid-Afrika, VS, … (in alfabetische volgorde).

 – Verslag: Rainer; foto's: Horst