banner_natury.nl

F · 2018 Palais de Tokyo, Parijs

Op 5 mei 2018 vond in het Palais de Tokyo een museum voor Palais de Tokyo, Parijscontemporaine kunst op de rechteroever van de Seine in Parijs, een matinee plaats waarbij de bezoekers naturistisch ‘gekleed’ moesten verschijnen.

Het aantal mensen voor wie de aankondiging van deze matinee echt verleidelijk was, was zó groot dat zich voor de 161 aangeboden toegangskaarten in no time maar liefst 26.000 belangstellenden aanmeldden. Het motto van de matinee, dat (uit het Frans vertaald) ‘Het gewoon worden van naaktheid moet niet tot het strand beperkt blijven’ luidde, sprak velen onmiddellijk aan.

Paris : pour visiter le palais de Tokyo tout nu, c’est complet !“ (leparisien.fr)

Visite naturiste au Palais de Tokyo, un moment ‚inoubliable‘“ (lefigaro.fr)

Nous avons visité nus le Palais de Tokyo“ (nouvelobs.com)

Visiter le Palais de Tokyo, nu comme un ver“ (lemonde.fr)

Le Palais de Tokyo exceptionnellement ouvert aux naturistes" (closermag.fr)

D · 2017 Landesmuseum Hannover, expositie ‚Nackt und bloß‘

Een groep van 23 naturisten werd in de gelegenheid gesteld, naakt door de expositie ‚Nackt und bloß‘ (Naakt en bloot, zie het verslag „D · Naakt en bloot in het museum: op 5 mei ‚Nackt und bloß‘ in het Landesmuseum Hannover [5 mei 2017]“ op natury.nl) te worden rondgeleid. De onderwerpen van de expositie waren de ontwikkeling van de naaktschilderkunst en van de rollen van man en vrouw in de maatschappij van zo’n 100 jaar geleden, de schilderijen en tekeningen van Corinth en zijn motieven.

D · 2016 Art Cologne, Keulen

Spectaculair zijn de niet-openbare naakte rondleidingen over de Art Cologne, waarbij de kunstenaar Stuart Ringholt in eigen persoon tegenwoordig is. Alleen wie bereid is om zelf spiernaakt deel te nemen, mag bij deze rondleidingen aanwezig zijn. Ringholt heeft dergelijke performances al eerder uitgevoerd in het Museum of Contemporary Art in Sydney en in de National Gallery of Art in Canberra.

Art Cologne: Nacktführungen über die Messe“ (report-k.de)

A · 2013 Leopoldmuseum, Wenen

In februari 2013 heeft het Leopold-museum in Wenen zijn deuren geopend voor ca. 300 naakte bezoekers, die de expositie ‚Nackt zu den nackten Männern – Nackte Männer in der Kunst’ (zie het verslag op natury) met een rondleiding konden bezoeken. De bezoekers waren tussen 20 en 70 jaar oud, en 15 % van hen was vrouw.

In de expositie werden belangrijke, naakte mannen afbeeldende objecten getoond. Het ging om kunstwerken van het antieke Egypte tot heden, dus uit een periode van zo'n 6000 jaar.

Het evenement was voor veel periodieken aanleiding voor een artikel:

Nacktführung im Leopold Museum“ (orf.at)

"‚Nackte Männer‘ – Hunderte bei Nudistenabend im Leopold-Museum“ (krone.at)

Leopold: ‚Nackte Männer‘ für nacktes Publikum“ (diepresse.com)

Nackte Männer und angezogene Medien im Leopold Museum“ (derstandard.at)

Nach Protesten: Reklame für Ausstellung ‚Nackte Männer‘ wird zensuriert“ (derstandard.at)

AUS · 2012 ArtAsiaPacific

„Twee dagen lang heb ik alleen maar een stoppelbaardje gedragen, een reukje en voor de rest niks anders. Mijn vrouw liep rond met niet meer dan felrode lipstick, nagellak in magenta op haar tenen en een fijn gouden kettinkje met een roze parel eraan om haar nek. Op haar honingkleurige huid lichtte dat allemaal fel op. We stonden naast elkaar, hand in hand, naakt, samen met nog 60 andere zielen die zich voor een speciale rondleiding door de nieuwe galerieën in het ‚Museum of Contemporary Art (MCA)‘ in Sydney hadden aangemeld. Merkwaardigerwijze was niemand van ons verlegen.“

Uit: „Naked Tour by Stuart Ringholt, Museum of Contemporary Art Sydney“ (artasiapacific.com)

A · 2005 Leopold-Museum, Wenen

„Als het buiten 36 graden is, ga dan naar het Leopold-Museum in Wenen om de naakte waarheid te beleven.” Dat was het motto waarmee het museum in de hete zomer van 2005 voor het eerst naakte bezoekers in zijn met airco gekoelde vertrekken ontving.

Citaat: "Op vrijdag 29 juli van 10 tot 19 uur is de toegang tot de expositie Nuda Veritas gratis voor iedereen die naakt of in badkleding aan de kassa verschijnt!“

De kers op de taart:
Het waren de mensen van het museum zelf die op het idee kwamen, naakte bezoekers gedurende de normale openingsuren toe te laten!

Bei 36 Grad: Nackt zur ‚Nackten Wahrheit‘ ins Leopold Museum!“ (ots.at) – Het officiële persbericht van het museum

Nackte Besucher stehlen Bildern die Schau“ (rp-online.de)

Disclaimer