Banner-380-BAFF_2018_01

Meester der illusies

Opmerking m.b.t. bescherming gegevens: Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Wanneer je een video van Vimeo of YouTube aanklikt, worden je persoonlijke gegevens, bijv. het IP-adres, doorgestuurd naar de VS omdat de servers van deze bedrijven daar zijn opgesteld. Door op de link van zo'n video te klikken verklaar je dat je hiervan op de hoogte bent.

Beperkt toegankelijke video’s

Voor het gebruik van video-platforms is vaak bij sommige video's een login met een persoonlijke account vereist; daardoor is het dan wellicht niet meer mogelijk is, deze video's ingesloten te tonen. Voor dergelijke gevallen biedt de website van natury ook een tekstlink die de video op het streaming-platform in een nieuw tabblad / venster opent.
 
In vergelijking met andere body art-kunstenaars legt Johannes Stötter zich toe op de perfectie van de illusie. Enerzijds vormt hij uit geschilderde menselijke lichamen dierlijke wezens, waarbij de getrouwheid aan het origineel van zijn scheppingen overtuigt en de toeschouwer ronduit verbaasd is wanneer de illusie in afzonderlijke lichamen ‚uiteenvalt‘. Voorbeelden: Frog (de kikker) en Owl (de uil).
Ook plaatst Stötter modellen voor een achtergrond en schept transparantie en harmonie door de beschildering van de lichamen volledig aan te passen aan de kleuren van de achtergrond; de modellen lijken dan bijna transparant te zijn en gaan volledig op in hun omgeving. Een voorbeeld is zijn werk Master of the Unseen, waarbij het model helemaal opgaat in het Zuid-Tiroolse Alpenlandschap (in de video op 4:31).
Professioneel kunstenaar Johannes Stötter is bekend voor zijn baanbrekend werk in body painting en body art. Zijn uit vijf modellen bestaande creatie van een tropische kikker uit 2013 ging viraal en katapulteerde zijn carrière naar een nieuw hoogtepunt. Johannes is wereldberoemd en heeft talrijke prijzen gewonnen, diverse mijlpalen bereikt en verschillende onderscheidingen gekregen van gerenommeerde media. Hij woont in Noord-Italië in een klein stadje in de Alpen, waar zijn diepe verbondenheid met de natuur hem veel inspiratie brengt. Geleid door zijn levensfilosofie en gemotiveerd door het leven van alledag, laat zijn fascinatie voor mensen uit verschillende culturen zijn vindingrijkheid tot bloei komen.

In plaats van op een statisch doek brengt Johannes zijn kunst over op levende modellen, waardoor de band tussen kunstenaar, persoon en kunstvorm wordt versterkt. Met elke penseelstreek brengt hij zijn kunstwerken tot leven, waarbij hij met zijn handen gedetailleerde effecten creëert die het zichtbare en het onzichtbare in elkaar doen overvloeien. Vaak plaatst hij zijn kunst tegen de achtergrond van natuurlijke landschappen of interieurs en creëert op die manier illusionaire meesterwerken die de schoonheid van levensvormen in hun bestaan en hun kwetsbaarheid verbeelden.


 – Bron: „Johannes Stötter – The Master of Illusions“ (johannesstoetterart.com), 2022, vertaald en layout aangepast door de redactie
 
Op de website van Stötter „Videos“ (johannesstoetterart.com) kun je in de videogalerij Videos: Johannes Stötter - Fine Art Bodypainter meer van zijn fascinerende video’s bekijken; hier worden ook fotoprints van zijn creaties aangeboden.

Een selectie uit de overige video's van Johannes Stötter