Banner-380-BAFF_2018_01

Opmerking m.b.t. bescherming gegevens: Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Wanneer je een video van Vimeo of YouTube aanklikt, worden je persoonlijke gegevens, bijv. het IP-adres, doorgestuurd naar de VS omdat de servers van deze bedrijven daar zijn opgesteld. Door op de link van zo'n video te klikken verklaar je dat je hiervan op de hoogte bent.

Beperkt toegankelijke video’s

Voor het gebruik van video-platforms is vaak bij sommige video's een login met een persoonlijke account vereist; daardoor is het dan wellicht niet meer mogelijk is, deze video's ingesloten te tonen. Voor dergelijke gevallen biedt de website van natury ook een tekstlink die de video op het streaming-platform in een nieuw tabblad / venster opent.
 
De Nederlandse kunstenaar Amit Bar weet naaktheid te combineren met fotografie, video, bodypainting, yoga en harmonie met de natuur. Hij werkt met een blog waarop hij zijn creaties presenteert en commentaar geeft op de actualiteit. Vier van zijn indrukwekkende video's kunnen rechtstreeks worden bekeken via de links naar zijn website (telkens onder de thumbnails). Als je de video’s wil bekijken, klik dan op de scroll-pijlen aan de linkerkant van het modale venster. De rest van de inhoud krijg je te zien door op het menupictogram in de rechterbovenhoek te klikken.
In zijn blog The difference between nude photography and sex (Het verschil tussen naaktfotografie en seks) schrijft Amit Bar:

Vaak kom ik een rare houding tegen bij mensen en organisaties die geen onderscheid kunnen maken tussen naaktfotografie en seks. Ze denken dan dat dat allebei slecht is en verboden moet worden of dat de toegang alleen voor volwassenen mogelijk moet zijn. Naar mijn mening is er echter een groot verschil. Ik denk dat het enige wat ze gemeen hebben is dat je (gedeeltelijk) naakt moet zijn om seks te hebben. […]

Ik vermoed dat veel mensen die bezwaar hebben tegen naaktheid, eerder een probleem hebben met zichzelf dan met naaktheid. […]


 – Bron: „The difference between nude photography and sex“ (amitbar.com), 2022, vertaald en layout aangepast door de redactie
 
Amit Bar vat zijn censuurervaringen op YouTube (Google) samen in een blogpost Back to the Middle Ages (Terug naar de Middeleeuwen):

We hebben allemaal gehoord van de censuur op beeldhouwwerken in het Vaticaan tijdens de Middeleeuwen. De pausen Innocentius  X en Clemens XIII lieten de beelden in het Vaticaan met vijgenbladeren bedekken. Paus Pius IX ging nog verder en haalde de genitaliën van de beelden af. Met hun negatieve houding tegenover naaktheid wilden zij hun bescheidenheid en conservatieve aanpak benadrukken.

Onlangs werd een thumbnail van mijn video op YouTube binnen 44 uur tien keer (!!) verwijderd. YouTube deed dat ‘om jouw gevoelige ziel te beschermen’. Ze beweren dat de geselecteerde afbeelding (... op YouTube zo groot als een postzegel!) in strijd is met hun community rules. Omdat het echter niet in strijd is met de regels van de gemeenschap, heb ik tien keer bezwaar gemaakt en ze hebben het tien keer weer teruggezet, tot ze uiteindelijk genoeg kregen van dat spelletje. Begrijp jij het nog? Nou, ik in ieder geval niet.

Onderdeel van dit soort pesterijen is dat je niemand rechtstreeks kunt aanspreken. Het is altijd een anonieme NoReply e-mail die je laat weten dat Big Brother je in de gaten houdt, je corrigeert en je bestraft.


 – Bron: „Back to the Middle Ages“ (amitbar.com), 2022, vertaald en layout aangepast door de redactie
Amit Bar beschrijft ook hoe de platforms die ten onrechte als ‚sociaal‘ worden bestempeld, hem niet eens geld laten verdienen aan de presentatie van zijn kunst op deze platforms. Alleen de platformbeheerders zelf (Google, Mark Zuckerberg etc.) verdienen eraan wanneer kunstenaars zoals Amit Bar hun werk presenteren op Facebook, YouTube, enz. Op de website van Amit Bar amitbar.com (EN) kunt u meer van zijn video's en foto's bekijken, en hij biedt er ook fotoprints van zijn creaties aan.