Banner-380-BAFF_2018_01

Projet Symbiose – de werken van Alexis Kosh

„Het doel: het verdedigen van een gezonde, harmonieuze visie op het lichaam. Het samenstellen van een collectie foto's die de volledige diversiteit van de mens weerspiegelt, of het nu om de leeftijd gaat (van 0 tot 100 jaar oud), om je lijf (van 10 tot 200 kilo), hoe je leeft (als alleenstaande, als koppel, als gezin), of wat dan ook. En dat allemaal om deze clichés naar kunstgaleries te exporteren.

De waarden:
Een ‚body positive‘ instelling, het aanvaarden van zichzelf en anderen, niet discrimineren, het afwijzen van de cultus van het uiterlijk.
De ontwerper zorgt voor een eerste creatie. De tweede wordt geleverd door het lichaam van het model, de gekozen locatie (buiten) levert de derde, de blik van de fotograaf de vierde.
Er wordt niet geretoucheerd om lichamelijke bijzonderheden onzichtbaar te maken.
Er is geen gebruik gemaakt van verfmotieven die het lichaam ‚uitwissen‘ het lichaam wordt juist geaccentueerd.

Alexis Kosh is projectontwerper en body-painter: „Ik heb gewerkt als maker van videospelletjes, strips etc. Ik werk met zeildoek, doe aan street-art, ik schrijf e-Books over persoonlijke ontwikkeling, ik geef workshops voor kinderen over bijv. filosofie, wetenschap en kunst.“

 – Bron: ‚Concept & contact‘ (wordpress.com), 2022, vertaald, lay-out gewijzigd door de auteur
Andere websites:
Alexis: ‚naturisme & cubisme‘
 – Bron: ‚naturisme & cubisme‘ (projetsymbiose.wordpress.com)
Alexis beschrijft een nieuwe aanpak voor zijn artistieke activiteiten in zijn bijdrage van 10 september 2021 ‚News de rentrée ! Partie 3 : naturisme & cubisme‘ ; onderstaand de vertaling van een deel hiervan ‚Naturisme en kubisme‘. Kosh roept hier o.a. zijn mede-Fransen op, zelf veel meer gebruik te maken van de mogelijkheden van de fantastische naturistenterreinen in Frankrijk, om te voorkomen dat de Fransen zelf niet door vakantiegangers uit Nederland, Duitsland en België ‚gekoloniseerd‘ worden (…)
Onder de titel ‚Best of body-painting & shooting‘ heeft Alexis Kosh op zijn website een selectie van zijn mooiste body-art foto’s samengesteld.
Best of body-painting & shooting
Best of body-painting & shooting‘ (wordpress.com)
Overigens heeft een al even onschuldige, onbezorgde familiefoto als die hierboven onder de kop waarop vader, moeder en kind te zien waren, was voor Instagram aanleiding, de complete account van Alexis te blokkeren. Hierover schrijft hij zelf:
„Instagram lijkt het account van het Symbiose-project definitief te hebben verwijderd. Ik kan niet eens meer verbinding maken met mijn account. Weg zijn de uitwisselingen, de berichten, de duizenden verzamelde likes en de ongeveer 1500.

De reden was een eenvoudige familiefoto waarop vader, moeder en dochter te zien waren, waarop de regels van Instagram in acht waren genomen, en die uiteraard slechts een artistieke uiting was zonder de minste dubbelzinnigheid of welke connotatie dan ook.

Een oplossing zou natuurlijk het maken van een radicale selectie zijn geweest, maar dan zou het niet langer het Symbiose-project zijn geweest. Ik ging er hoogstens van uit dat misschien een of twee foto’s verwijderd zouden worden, maar niet dat ze mijn account van de ene dag op de andere zouden verwijderen.

… Maar ja, zo is nu eenmaal het leven!“

– Bron: ‚Censure Instagram‘ (wordpress.com), 2022, vertaald, lay-out gewijzigd door de auteur
A propos: Tijdens onze zoektocht op Internet hebben we op de site naturisme-hebdo.fr een artikel gevonden met de titel ‚LA CENSURE INQUIÈTE LES ARTISTES – Censure des œuvre d'art sur les réseaux sociaux‘ (KUNSTENAARS ZIJN ONGERUST OVER DE CENSUUR – censuur op kunstwerken in de sociale netwerken), waarin wordt aangegeven hoe de vermaarde Franse ‚Academie voor Schone Kunsten‘ zich verzet tegen het censureren van kunst door de zogenaamde sociale Internet-platforms.