banner_natury.nl

NZ · 2020 Vera Alves (NZ Herald): Nieuw Zeeland, we moeten eens praten.

„[…] Hoewel we een behoorlijk progressief land zijn […], zijn de meningen over bepaalde dingen toch nog tamelijk ouderwets.
Zo hebben deze week twee niet van elkaar afhankelijke incidenten die toch iets met elkaar gemeen hadden het nieuws gehaald: het ene ging over een moeder die tijdens het voeden van haar kind werd gevraagd, haar borsten te bedekken, en het andere betrof een gezin die in shock was nadat ze op een openbaar terrein langs het water een groep ontklede zwemmers had gezien.
Waarom doen we toch zo moeilijk over het ongeklede menselijke lichaam?
Kunnen de intieme delen van onbekenden echt de oorzaak van serieuze trauma’s zijn?
Als je hierop met ‚ja‘ antwoordt, dan moet je je werkelijk eens afvragen waarom dat het geval is. […] Wanneer je het in je broek doet, dan is misschien wel de broek het probleem.“

 – Bron: „Comment: Nothing wrong – and lots right – with a bit of public nudity“ (nzherald.co.nz)

Dergelijke zaken spelen zich niet alleen in Nieuw-Zeeland af. Ook elders in het westen, zelfs in Nederland, kan zoiets gebeuren. Gelukkig komen in veel gevallen de pers en de media op voor het blote verblijf in het openbaar. Maar het geeft ook aan dat ondanks de meestal positieve houding van de meeste mensen er nog steeds heel wat voorlichting nodig is om te bereiken dat naakt-zijn in het openbaar algemeen als heel gewoon wordt geaccepteerd.

natury wil met haar site graag een bijdrage leveren tot deze voorlichting.

D · 2019 Journalist van de Frankfurter Allgemeine Zeitung test naaktwandelen op de Naturistenweg

In een artikel in de gerenommeerde Duitse krant ‚Frankfurter Allgemeine‘ (FAZ) doet reporter Andreas Schlüter verslag van zijn eerste stappen in de wereld van het naaktwandelen.

"Het eerste kwartier is een nachtmerrie waaruit je maar niet ontwaakt. Het is nu eenmaal geen droom, maar simpelweg het meest gênante dat ik ooit heb beleefd. Ik sta spiernaakt, met alleen mijn gympen aan, op een kleine parkeerplaats tussen de dorpjes Wesel en Wehlen op de Lüneburger Heide [ten zuiden van Hamburg, nvdv]. Het warme zonnetje van de Indian Summer verspreidt een zacht licht en in de verte zie ik de paars bloeiende heide. Ten minste nog íets waar ik niet onzeker van word."

Zo begint het artikel in de FAZ waarin Schlüter ook bericht over het lange, naturistische verleden van de Lüneburger Heide met het door de ‚Lebensreform‘-beweging opgerichte 'Lichtschulheim'. Maar uiteindelijk komt de schrijver toch weer terug op zijn persoonlijke toestand tijdens zijn wandeltocht en constateert, nadat hij die situatie aanvankelijk als bijzonder ongemakkelijk had ervaren:

"En ineens voelt het allemaal compleet anders. Je voelt de warme zon en de wind ook op plaatsen op je lijf die anders verborgen blijven. Je bent je bewust van ieder zuchtje wind, en je neemt ook elke wolk waar die voor de zon schuift." Verder: „En op een gegeven moment begin je langzaam te begrijpen wat de ‚Lebensreformer’ in de eerste decennia van de twintigste eeuw heeft bezield. Helemaal bloot te zijn in de vrije natuur is – of je het nou gênant vindt of niet – vooral gewèldig. Het geeft je een zalig zonnig gevoel, en je krijgt nog veel méér plezier in het wandelen.“ Aangename gevoelens die gewoon uitnodigen om, zodra de gelegenheid zich aandient, ook eens zelf zo’n testwandeling te maken

Volledige artikel: „Auf dem Naturistenweg: Vom Anblick nackter Menschen“ (faz.net). Je moet geabonneerd zijn om het volledige artikel te kunnen lezen. FAZ+ artikel 30 dagen gratis, daarna € 2,95/week gedurende één jaar. Kan te allen tijde worden opgezegd.

_______

1 Meer informatie vind je op de natury website onder De FKK-beweging.

CH · 2019 Naakt wandelen? Dat doe je het beste in Duitsland. NZZ vergelijkt mogelijkheden in diverse landen

In het artikel „Zum Nacktwandern nach Deutschland“ (nzz.ch) in de Neue Zürcher Zeitung (NZZ) wordt de situatie van het naaktwandelen vergeleken met die in andere landen. Dit gebeurt aan de hand van de ervaringen van Philipp, die regelmatig vanuit Zwitserland naar Duitsland reist om daar naakt te kunnen wandelen. Met dank aan Bernd voor de link!

D · 2019 Naaktwandeling vanaf de naaktcamping aan de Rätzsee

'NDR Nordmagazin': Fabian geeft uitlegFabian van de camping aan de Rätzsee had voor 27 juli een naaktwandeling in de buurt geïnitieerd waarbij een team van de tv-zender NDR aanwezig was. Men wil hier een officiële naaktwandelweg inrichten. Hieronder volgt het korte verslag van Fabian:

"Het was prachtig weer toen op 27 juli zestien blote wandelaarsters en wandelaars op de naaktcamping aan de Rätzsee bij elkaar kwamen. Begeleid door een filmteam van de NDR en onder leiding van een erkende gids ging het direct vanaf de camping 'NDR <i>Nordmagazin</i>': Je kunt de natuur echt voelen en hebt rechtstreeks contact met de aardede het meer omringende natuur en bossen in. Volgens het motto ‚Natuur met je huid beleven‘ draaide het tv-team een bericht voor het programma Nordmagazin van de tv-zender NDR. In deze bijdrage wordt informatie gegeven over naaktwandelen in Duitsland en wordt voorgesteld, aan de Rätzsee een officiële naaktwandelweg in te richten. De Rätzsee is sinds de jaren '60 een bekende naaktbestemming in het merengebied van de Mecklenburgische Seenplatte".

D · 2019 Regionaal dagblad Sächsische Zeitung informeert over blote fietsers en wandelaars

Het regionale dagblad Sächsische Zeitung Saechsische Zeitungkon dankzij een attente fotograaf, die in Wehlen langs de oevers van de Elbe snel genoeg was om de langsrijdende blote fietsers voor de lens te kunnen krijgen, een foto plaatsen van de naakte fietsers.

In dit deel van Saksen zijn naturistische activiteiten te voet, op de fiets en met de boot niets nieuws. Het is de moderne voortzetting van een goede, oude traditie en dus geen ontwikkeling van de laatste tijd.

 

Vertaling van het bericht:

"Wat is me dát nu in Wehlen? En dat op de fiets? Vorig weekend trok een opvallende groep fietsers de aandacht van de talrijke voorbijgangers. De reden waarom ze opvielen was dat ze helemaal geen kleren aan hadden. Die aanblik was behoorlijk verrassend, ook al zijn naakte activiteiten niets nieuws in Saksisch Zwitserland. Niet alleen naakte fietsers zijn in de vrije natuur onderweg, maar er zijn ook al blote wandelaars gesignaleerd."

D · 2019 De Halterner Zeitung over de Westfälische Naturistentage

Halterner Zeitung, 29 juli 2019De Halterner Zeitung informeert haar lezers vroegtijdig over de „Westfälische Naturistentage", die op 17 augustus in het Münsterland van start gaan. De lezers van de krant worden in een uitgebreid artikel erop voorbereid dat in hun buurt steeds meer naturistische wandelaars onderweg zullen zijn. In Haltern en omgeving geeft dit gewoonlijk geen problemen. Naaktheid is in deze streek nu eenmaal niet ongewoon, getuige het naaktstrand langs de Silbersee II. Zelfs fietsers zijn rond de Westfaalse stad vaker in hun blootje onderweg dan elders.

Citaat uit het bewuste artikel: „Met name in de Hohe Mark worden regelmatig blote fietsers gesignaleerd", aldus een ruiter die vaak met haar dieren door de natuur galoppeert.

D · 2019 ‚Nackt ist frei‘ [Naakt is vrij] – Berlijns stadsmagazine ZITTY constateert heropleving van het naturisme

De Berlijnse stadskrant ZITTY komt met een langer artikel Berlin city magazine ZITTY getiteld „Nackt ist frei“ (zitty.de): „Nog maar een paar jaar geleden leek het naturisme steeds minder populair te worden. Maar momenteel lijkt deze leefwijze wel herboren: in naturistenverenigingen en in woongroepen, in sommige Berlijnse clubs en aan de oevers van meertjes, met en zonder seks“. Een bewering die wordt gestaafd door talloze beschrijvingen van naakte activiteiten. In feite biedt Berlijn o.m. talrijke mogelijkheden om bloot te sporten: Regelmatige data voor bloot sporten (Duits).

D · 2019 ‚s c h ö N a c k t  –  Aktfotografie Siegfried Haase‘: Expositie van naaktportretten in Neubrandenburg

Met deze expositie in het regionale museum van Neubrandenburg worden tot en met 26 mei 2019 naaktportretten van fotograaf Siegfried Haase getoond onder de titel ‚s c h ö N a c k t  –  Aktfotografie Siegfried Haase‘. Informatie van het museum: „schöNackt“ (museum-neubrandenburg.de).

L · 2019 Rondleiding door het Luxemburgse kunstmuseum Villa Vauban

Het Musée d'Art de la Ville de Luxembourg Naturistisch bezoek in Luxemburgtoonde van 16 maart tot 16 juni in Villa Vauban de expositie ‚Plakeg! Le Nu autour de 1900‘ [Plakeg! Het naakt rond 1900]. Citaat: „Tegen het einde van de 19e eeuw was er sprake van een fundamentele verandering in de perceptie van het fenomeen 'naaktheid'. Een generatie jonge, avant-gardistische kunstenaars brak met de destijds heersende academische tradities bij het afbeelden van het naakte lichaam."

Het museum biedt de mogelijkheid, op afspraak naturistische bezoekersgroepen onder leiding van een gids de expositie te laten bezoeken. Dit aanbod geldt voor alle dagen behalve de dinsdag. Bezoekers kunnen zich in het museum uit- en weer aankleden. Deelnemers aan de rondleiding betalen behalve een gereduceerde toegangsprijs ‚tarif réduit‘ (villavauban.lu) [gereduceerd tarief], ook een aandeel naar rato in de kosten van de gids (100 euro). Per groep kunnen maximaal 15 personen deelnemen

Informatie over de expositie: „Plakeg! Le nu autour de 1900“ (villavauban.lu)

Informatie over de expositie (PDF; rondleidingen voor naturisten: zie pag. 26): „Programme culturel & pédagogique“ (villavauban.lu). Rondleidingen worden ook in het Duits gegeven.

Met dit aanbod gaat het kunstmuseum in Luxemburg-stad verder dan welk ander museum dan ook in de mogelijkheid, naakte bezoekers bij een expositie te ontvangen. De expositie wordt georganiseerd in samenwerking met het ‚Landesmuseum Hannover‘, waar voor een soortgelijke expositie met de titel ‚Nackt und bloß‘ in mei 2015 al „D · Naakt en bloot in het museum: op 5 mei ‚Nackt und bloß‘ in het Landesmuseum Hannover [5 mei 2017]“ mogelijk werd gemaakt.

F · 2019 Nu et approuvé – Naakt theater voor een naakt publiek in Parijs

Naakt op toneel is 2019 01 Parijs – Théatre des Glacessinds de jaren '60 van de vorige eeuw voor talrijke acteurs normaal geworden.

Maar dat tijdens een voorstelling àlle toeschouwers bloot moéten zijn, is helemaal nieuw. De première hiervan is in 2019 een uitvoering van het stuk ‚>Nu et approuvé‘ [Bloot en goedgekeurd]. Wie naar het theater komt, moet na binnenkomst aan de garderobe niet alleen zijn of haar jas, maar àlle kleren afgeven. De belangstelling van bezoekers die dit bijzondere evenement wilden meebeleven, was bijzonder groot.

Links:

Sie sind so frei“ (welt.de)

nu et approuvé“ (facebook.com)

‚Nu et approuvé‘: la première représentation naturiste“ (youtube.com)

‚Nu et approuvé‘, la première pièce naturiste à être représentée dans un grand théâtre parisien (youtube.com)

Spectacle NU ET APPROUVÉ“ (palaisdesglaces.com)

‚Nu et approuvé‘, un spectacle naturiste au Palais des Glaces“ (francetvinfo.fr)

Play's audience and actors bare all“ (connexionfrance.com)

Wie op ‚Nu et approuvé‘ zoekt, vindt op Internet nog veel meer over dit evenement.

Natuurlijk kon de vraag niet uitblijven, wanneer 2019 01 Veiligheidshesjes dergelijke regels ook voor wedstrijden in voetbalstadia ingevoerd zou worden, maar deze vraag blijft tot op heden onbeantwoord …

D · 2018 Garmin komt met actuele tips voor naaktwandelaars(ters)

Al eens eerder heeft Garmin het thema naaktwandelen aangesproken (zie onder). Nu komt het bedrijf met nieuwe tips aangaande het thema: „Nacktwandern: Auf Wanderung wie Gott uns schuf?“ (GPS.de by Garmin, 2018) [Naaktwandelen: wandelen zoals we geschapen zijn].

D · 2018 Westfälische Nachrichten informeert over naaktwandelen en de wet

Het leek wel hartje zomer op 15 oktober 2018 in het Münsterland. Bij een temperatuur van 29 graden trokken naturisten er op uit om de gouden herfstdag te benutten voor hun laatste blote fiets- of wandeltocht van het seizoen. Eén van hen kwam op die zondagmiddag in de buurt van het Dortmund-Eems Kanaal en in het Venner Moor wel honderd geklede wandelaars tegen, van wie er één een verslag schreef voor het regionale dagblad Westfälische Nachrichten. Deze krant deed bij de politie en de gemeentelijke diensten navraag over de juridische situatie voor naaktwandelaars en publiceerde vervolgens een informatief artikel „Freie Körperkultur im Venner Moor – »Nacktwandern ist keine Belästigung«" voor de lezers. Hierin wordt gemeld dat een journalist van de krant contact heeft opgenomen met een woordvoerder van de politie in Münster (Westf.) en met een ambtenaar van de afdeling Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente Senden. Beiden gaven aan dat naakt wandelen in Duitsland geen strafbaar feit is en in het algemeen ook niet als overtreding mag worden beschouwd.

D · 2018 Outdooractive: Schoenen uit en lopen maar: op blote voeten wandelen is trendy

De Duitse site ‚Outdooractive‘ meent: „Op blote voeten lopen is helemaal trendy“. In zijn blog geeft het tijdschrift een reeks tips en links, waarvan de meeste ook van toepassing zijn als je, anders dan op de foto's te zien is, niet alleen zonder schoeisel, maar helemaal zonder kleding gaat wandelen.

"Barfußwandern liegt im Trend“ (outdooractive.com)

D · 2018 ZEIT-Magazin: Alleen wie inderdaad een bikini draagt, moet een bikini-figuur hebben

Bron: het Duitse weekblad DIE ZEIT, KLARTEXT:
Persoonlijke herinneringen aan de zomervakanties aan de Oostzee in Oost-Duitsland (DDR) van een meisje dat destijds acht jaar oud was.

"Erdbeerarsch mit Schlagsahne“ (zeit.de)

D · 2017 Westfälische Nachrichten en Münstersche Volkszeitung berichten over naakt-performance in de haven van Münster (Westf.)

De Duitse dagbladen „Skulptur-Projekte 2017 – Nackt-Performance auf dem Steg“ (wn.de) en „Die Nackten erorbern die Kunst“ (mvz-online.chayns.net) berichten over de naakt-performance die op zaterdag 26 augustus 2017 in de haven van Münster als flashmob heeft plaatsgevonden naar aanleiding van het project 'Skulpturen'.

D · 2017 Bijdrage over naaktwandelen in ouderentijdschrift ‚Durchblick‘

Het in de Zuidoost-Westfaalse stad Siegen verschijnende ouderentijdschrift Durchblick (in het Duits) brengt in het laatse nummer (3/2017) op pagina 50/51 vrij naar de tekst van een oud Duits volkslied onder de titel „Das Wandern ist der Nackten Lust“ („Wandelen zit de blote mens in het bloed“) een verslag waarin het vooral om de ‚Rothaarsteig‘ in het Sauerland gaat.

Aanleiding was een vreemde actie van de ‚Rothaarsteigvereins e.V.‘, die op zijn website in vier punten opsomde hoe er met blote wandelaars moest worden ‚omgegaan‘. Maar in het artikel in ‚Durchblick‘ is ook te lezen dat de vereniging de vier punten inmiddels weer van har site heeft verwijderd: ze waren er kennelijk „achtergekomen dat veruit de meeste nudisten gewoon heel rustige mensen zijn die geen vlieg, laat staan een geklede wandelaar, kwaad doen.“

D · 2017 Sächsische Zeitung over naaktwandelen

Het Duitse blad Sächsische Zeitung bericht onder de titel „Nackt durch die Sächsische Schweiz“ (sz-online.de) over naaktwandelen in Saksisch Zwitserland.

D · 2017 Garmin ontdekt het naakte sporten

Garmin maakt reclame voor naakt sporten: „Broek uit, hardloophorloge om.“ Natuurlijk moet het horloge dan wèl van Garmin zijn.

Nacktsport im Trend: Hose runter, Laufuhr an“ (GPS.de by Garmin, 2017)

D · 2016 Westfälische Nachrichten: Naakt in de pampa's van Westfalen

Regionaal dagblad bericht over de Westfaalse Naturistendagen van 2016:

Nackt durch die Pampa“ (wn.de)

D · 2014 Garmin ontdekt het naaktwandelen

Garmin maakt reclame voor naaktwandelen: „Broek uit, rugzak om“. En dan natuurlijk met een navigatiesysteem van Garmin aan de wandel.

Hose runter, Rucksack auf: Nacktwandern in Deutschland“ (GPS.de by Garmin, 2014)

Disclaimer