banner_natury.nl

B · Ook in België kun je bloot het museum in… (op 25 november 2022) [19 oktober 2022]

Nadat het een paar jaar geleden in Luik al eens mogelijk is geweest, in je blootje door een museum te lopen, wordt die mogelijkheid nu ook in Sint-Martens-Latem bij Gent realiteit. Het MDD (Museum Dhondt Dhaenens) heeft de momenteel in het museum geëxposeerde installatie Mirror Mirror (2022) van Yvan Derwéduwé als aanleiding genomen om op vrijdag 25 november 2022 van 18:00 tot 21:00 uur het museum open te stellen voor een Naturisten nocturne. De bezoeker kan dan geheel ongekleed niet alleen de installatie van Derwéduwé bewonderen (de kunstenaar is tijdens de avond zelf aanwezig), maar ook de expositie On Like Scenery van Magali Reus. Je kunt je aanmelden via de site van het museum onder „REGISTER“.
Praktisch (bron: museumdd.be):
 - Tickets (op voorhand te reserveren): 12 € / 8 € / 0 €
 - In aanwezigheid van kunstenaar Yvan Derwéduwé
 - Gezinsvriendelijk en open voor iedereen
 - Hapjes en drankjes worden voorzien
 - Enkel toegankelijk zonder kledij- kleedruimte voorzien
 - Fotograferen verboden
Info over de expositie On Like Scenery van Magali Reus.
Voor nadere info kun je naar de site van het museum gaan of een mail sturen naar Mail.
Yvan Derwéduwé - Naturisten nocturne
Op de site over de expositie Mirror Mirror wordt meer precies verklaard wat Yvan Derwéduwé met zijn werk wil zeggen. Op dezelfde site is natuurlijk ook nadere info te vinden over de expositie On Like Scenery van Magali Reus.

Deep Link van de site van het museum

F · Academie der schone kunsten tegen censuur op kunstwerken in de sociale netwerken als Facebook en Instagram [21 februari 2022]

De vermaarde Franse Académie des Beaux Arts heeft een dringende waarschuwing afgegeven voor de middelen van censuur waarmee kunst uit sociale netwerken wordt geweerd: een praktijk waarmee simpelweg cultuur wordt vernietigd. In het artikel LA CENSURE INQUIÈTE LES ARTISTES – Censure des œuvre d'art sur les réseaux sociaux (KUNSTENAARS ZIJN ONGERUST OVER DE CENSUUR – censuur op kunstwerken in de sociale netwerken) op de website ‚naturisme-hebdo.fr‘ wordt hierover vastgesteld (vertaling, de lay-out is door schrijver dezes aangepast – 2022):

„Op 16 februari 2022 roept de ‚Academie voor Schone Kunsten‘ op, waakzaam te zijn voor wat betreft de censuur op kunstwerken in de sociale netwerken. Er wordt een volkomen arbitrair beleid gehanteerd, met name waar het om (expliciete of gesuggereerde) naaktheid gaat. En dat beleid doet afbreuk aan het erfgoed van de mensheid.
Van Gustave Courbets ‚L’Origine du monde‘ (Het ontstaan van de wereld) tot Eugène Delacroix' ‚La liberté guidant le peuple‘ (De vrijheid voert het volk aan), van Peter Paul Rubens' ‚Kruisafneming‘ tot de foto's van Lucien Clergue en de 4000 jaar oude ‚Venus van Willendorf‘: er zijn in de sociale netwerken talloze voorbeelden van censuur die de promotie van kunst op deze essentiële media aanzienlijk belemmeren, aldus de Academie. De belangrijkste sociale netwerkplatforms hebben immers in hun gebruiksvoorwaarden opgenomen dat hun uitzendbeleid geen naaktheid of gesuggereerde naaktheid toestaat. De algoritmen van deze platforms maken dus geen verschil tussen kunstwerken, selfies en andere persoonlijke naaktfoto's die voor iedereen zichtbaar zijn.
De leden van de Academie voor Schone Kunsten hebben op woensdag 16 februari 2022 tijdens hun wekelijkse plenaire vergadering verklaard dat zij van oordeel zijn dat de platforms zich niet het recht kunnen toe-eigenen, de verspreiding van een kunstwerk te censureren enkel en alleen vanwege het feit dat de voorstelling ervan niet helemaal aan de vastgestelde criteria beantwoordt. Deze groteske situatie vraagt om een legitieme reactie van de Academie, waarmee de aandacht moet worden gevestigd op de kwestie van de vrijheid van de verspreiding van informatie en de ter bescherming van die vrijheid in te zetten middelen, aldus de Academie.
Een dergelijke censuur wordt al vele jaren ongebreideld toegepast en heeft bijvoorbeeld tot gevolg gehad dat één van de vermaarde Weense musea zich, om ongehinderd te kunnen publiceren, op een netwerk heeft laten registreren dat voor jongeren onder de 10 jaar niet toegankelijk is (Onlyfans).
Hier kun je het artikel op naturisme-magazine.com (in het Frans) downloaden.”

Goed nieuws voor blote modelbouwers: ook op schaal H0 kan nu naakt gewandeld worden [29 januari 2021]

Dat naaktwandelen al bijna gemeengoed is geworden, laat de Duitse firma Busch zien met zijn nieuwe collectie 2021. Busch biedt al tientallen jaren modellen aan voor de aan-(?)kleding van het landschap op modelbanen aan, maar tot op heden omvatte het aanbod, anders als dat van concurrent Preiser, die al sinds jaren meerdere figuurtjes voor op het naaktstrand aanbiedt, slechts één artikel voor op zo’n strand. Dit jaar komen er drie model-artikelen bij: twee blote barbecue-ers, een bloot wandelend stelletje en een blote strandganger wiens tas door een wild zwijn wordt gestolen (in 2020 echt gebeurd in Berlijn) … De pixels in de catalogus zijn op het model zeker niet aanwezig …

Er is (nog) geen groep naakte wandelaars verkrijgbaar: het blijft (voorlopig?) bij het ene stelletje dat voor een bord met een kaart en voor een prullenbak staat. Busch weet dus heel goed hoe het zit: naaktwandelaars weten waar ze kunnen wandelen en laten geen afval achter in de natuur …

Links naar de BUSCH Modellwelten op Instagram (nieuw venster / nieuwe tabb):

Vanaf sommige IP-adressen functioneren deze links alleen na aanmelding op Instagram. Maar je vindt de modellen ook in de catalogus van Busch „BUSCH NEWS 2021“ op blz. 19 (busch-model.com; Duitse versie, PDF).

Laatste berichten en verslagen

 

Alle berichten en verslagen en: