banner_natury.nl

De naaktiviteiten in het kader van de WNT in de regio Münster die in juni / juli 2017 onderbroken of afgezegd moesten worden, vonden eind augustus alsnog plaats. Maar nu wel bij beter, stabieler weer.

Donderdag 24 augustus: Naaktwandeling in de Hohe Ward [24 augustus 2017]

Het gebied wordt sinds jaar en dag als waterwingebied gebruiktDe thermometer wees 20 graden aan toen 20 blote wandelaar(ster)s op de parkeerplaats hun kleren uittrokken en aan hun wandeling begonnen. De zon piepte maar heel af en toe door de wolken en had dus tijd nodig om na de middag 24 graden te bereiken. Al snel kregen de deelnemers een indruk van het intensieve gebruik van het gebied als waterwingebied. Er zijn immers overal bronnen en afneempunten waar bijv. de kwaliteit van het water wordt gemeten. Bij het in 1908 gebouwde pompstation konden de deelnemers een slok nemen.

De stad Münster denkt ook aan de wandelaars in het bos en waarschuwt voor de eikenprocessirups, die behoorlijke allergieën kan veroorzaken en waar je behoorlijk ziek van kunt worden. En dan is er nog de bronzen gedenkplaat bij de zogenaamde ‚vrijstoel‘, een plaats waar in vroeger tijden volgens Westfaals recht, recht werd gesproken en waar in de buurt 13 schedels van ergens tegen het einde van de middeleeuwen Bronzen gedenkplaat bij de ‚vrijstoel‘ ter dood veroordeelden werden gevonden die door een van boven naar beneden door de schedel gedreven en onder de kin gebogen pin letterlijk ‚monddood‘ waren gemaakt.

Uiteindelijk bereikte de wandelgroep het kanaal van Dortmund naar de Eems ter hoogte van de spoorbrug in het traject Keulen-Hamm-Münster. Daar sprongen een paar wandelaars voor een korte duik in het water. De dag werd na de 17 km lange wandeling in restaurant ‚Prinzenbrücke‘ met een passende, lekkere maaltijd afgesloten, waarbij tot verwondering van allen volgens het navigatieapparaat van een van de deelnemers bleek dat er op de vlakke wandeling maar liefst 396 m cumulatief geklommen en gedaald was …

Donderdag 24 augustus: Blote wandelaar vindt ‚gekleed‘ mobieltje in de Hohe Ward [25 augustus 2017]

's Avonds ontving natury een mailtje: „Ons is vanochtend waarschijnlijk een groep van u in het Hiltruper Wald tegemoet gekomen. Mijn vriend heeft daar tijdens onze wandeling zijn mobieltje verloren en hoopt dat èèn van de wandelaars het toestel misschien heeft gevonden?“.

Op een rondvraag per mail aan alle deelnemers van de wandeling kwam een antwoord van Jens: „… dan is het dus vermoedelijk het mobieltje van je vriend dat ik heb gevonden. Omdat ik op dat punt als derde in onze groep voorbij ben gekomen, heb ik alleen de twee vóór me gevraagd of ze het verloren hadden. Ik ben blij dat we het mobieltje aan de eigenaar terug kunnen geven.“ Kwam dus allemaal goed!

Vrijdag 25 augustus: Naaktwandeling of blote fietstocht rond en nabij Altenberge [25 augustus 2017]

Vandaag vertrokken 9 wandelaar(ster)s voor een blote wandeling van 26 km en vanaf hetzelfde startpunt 12 fiets(t)ers voor een blote fietstocht van 52 km. De weersomstandigheden waren voor beide tochten ideaal: zonnig en tot 25 graden warm. Daardoor voelden enkelen zich geroepen tot een verkoelende duik in een meer langs de route.

De fietsgroep had talrijke ‚encounters of different kind‘: ze ontmoetten paarden, ze kwamen gewone mensen tegen èn ze werden door politie-agenten opgezocht. Die waren door meerdere personen gebeld en hadden van hun diensttijd meer dan 2 uur lang moeten zoeken om de blote fietsers te vinden. Aanleiding voor de agenten om te vragen, hen in de toekomst vooraf op de hoogte te stellen als dit soort events werd georganiseerd, zodat de bellers al direct aan de telefoon gerustgesteld konden worden: "Het is ons bekend dat die blote mensen niets doen wat niet door de beugel kan". Bovendien moesten de fietsers constateren dat het fietspad soms zo smal was als een eenrichtingsweg, maar er wel met tegenverkeer rekening moest worden gehouden.

Zaterdag 26 augustus: Naaktwandeling in het Venner Moor bij Senden [26 augustus 2017]

Op zaterdag stond een naaktwandeling door het Venner Moor en in de omgeving daarvan op het programma. 24 naturistes en naturisten kwamen bij zonnig weer bijeen. Er stonden slechts een paar wolkjes aan de hemel en de temperatuur liep tijdens de wandeling op tot 26 graden.

Tijdens deze wandeling werd ook weer over het erf van Hof Woermann gelopen. De boer van dit bedrijf had na de wandeling in 2012 in het Internet informatie over het naaktwandelen ingewonnen en contact opgenomen. Van daar ging het verder naar het kanaal van Dortmund naar de Eems en door het Venner Moor naar de pauzeplek. Veel tegemoet komende wandelaars stelden vragen over het naaktwandelen; vragen die graag en uitvoerig werden beantwoord.

Na de pauze kwam de wandelaars een auto met een groepje jongedames tegemoet die eigenlijk regelmatig hun eigen stamtafel houden, maar vandaag bezig waren aan hun jaarlijkse uitstapje. Ze lachten en riepen zó luid dat ze een heel roedel reeën uit het bos opschrikten dat de deelnemers aan de naaktwandeling even later nog op een open plek zagen staan. Later stond op de parkeerplaats vanwaar ook was gestart, ook de party-auto met de jongedames, die zich - kennelijk door de blote wandelaars op een idee gebracht - een spelletje ‚kleertjes leggen‘ hadden gedaan en zich ook (althans bijna helemaal) hadden uitgekleed.

Zaterdag 26 augustus: Naakt-performance in het Hafenbecken in Münster [26 augustus 2017]

Elf vrouwen en mannen betraden zaterdagavond bloot het platform ‚On Water‘ van kunstenares Ayşe Erkmens, dat in het kader van de projecten ‚Skulpturen Projekte Münster‘ in de oude havenkom was aangebracht. De performance-artiesten waadden door het water naar het midden van de kom en gingan daar zó staan dat op hun borst en buik het gebodypainte woord ‚NATÜRLICH‘ (natuurlijk) en op hun rug het woord ‚LEBENSWERT‘ (leefbaar), het motto van de stad Münster zichtbaar werd.

Door een paar keer anders te gaan staan konden de toeschouwers de woorden van overal langs de oever goed lezen. Na afllop van de performance kwam er zelfs applaus van de naar schatting ongeveer 3000 toekijkende Münsteraars.

Zondag 27 augustus: Naaktwandeling bij Merfeld [27 augustus 2017]

De zondag sloot de rij van de inhaaldagen van de WNT. Bij zonnig weer en temperaturen tot 25 graden waren de omstandigheden net zo goed als de dagen ervóór. 16 blote wandelaar(ster)s in de leeftijd van 30 tot 80 jaar legden een traject af van zo'n 15 km in de buurt van het dorp Merfeld. Een deel van het traject kon men in plaats van over de weg te lopen ook via een beek waden. Wie dat heeft gedaan, weet nu dat er ook hoogteverschillen zijn in de streek rond Münster: in de beek waren namelijk over een lengte van 1 km drie (kunstmnatige) watervallen, ieder met een hoogte van ongeveer 30 (!) cm …

De laan naar de wildbaan met de wilde paarden in Merfeld
De laan naar de wildbaan met de wilde paarden in Merfeld

Deel van de wandeling was een ommetje naar de wilde paarden van Merfeld. De dag werd afgesloten met de verzorging van de iwnendige mens in restaurant Waldfrieden, waar de reeks van activiteiten van de Naturistenweken van dit jaar werden afgesloten.

Verslag van een van de wandelaars van vrijdag 25 augustus [29 augustus 2017]

Nogmaals hartelijk dank voor de organisatie van deze alweer bijzonder leuke dag.

Ook al heb ik de route in totaal nu voor de derde keer gelopen, het was toch weer leuk, niet in de laatste plaats vanwege de medewandelaars.

Blote mensen hebben blijkbaar geen hoge drempels, want men ging onderweg relatief vertrouwd en vriendelijk met elkaar om.

Ook het etentje achteraf in het ‚Kleine Kartoffelhaus‘ en vooral de mogelijkheid dat we er bloot konden zijn, waren erg prettig. Daarvoor ook mijn hartelijke dank aan de bazin en het personeel, want hun houding tegenover onze naaktheid is echt niet alledaags!*).

Verslag: Thomas

_____________

*) Misschien wel niet alledaags, maar ook weer niet uniek: in het Kleine Kartoffelhaus in 2016, in restaurant Zum Ziegenhainer Jena in 2016, een ook nog op andere plaatsen.