‚Het naakte leven‘ is een metafoor voor het tot zijn meest wezenlijke kenmerken gereduceerde menselijke bestaan. In haar extreemste vorm gaat het bij deze metafoor zelfs om het ‚naakte overleven‘.
Maar als praktijk van leven worden met de term ‚het naakte leven‘ ook de veelzijdige ervaringen en waarden van een leven beschreven dat bloot wordt beleefd, zoals onze voorouders dat in prehistorische tijden, en een enkel volk ook nog tot in onze dagen, hebben gedaan dan wel doen. Dit is ‚het naakte leven' dat in onze dagen door naturisten bewust in praktijk wordt gebracht.
Het gaat hier dus om het naakt in de praktijk. ‚Naaktiviteit‘ is een kunstmatig gevormd begrip dat een combinatie is van »naakt« en »activiteit«. Het woord komt vermoedelijk van de FKK-activisten Anita & Wolfgang Gramer uit Berlijn, die in hun boek „1, 2, Frei – Das NacktAktivBuch“ een duidelijk beeld schetsen van de activiteiten die bloot uitgevoerd kunnen worden.
Bloot leven – Ooit was het heel normaal. Maar kan dat vandaag de dag óók nog?
Nou en of! Natuur en natuurlijkheid zijn tegenwoordig belangrijker dan ooit!
Bloot op het strand – naakt zwemmen
De meest gangbare naaktiviteit is natuurlijk het naaktzwemmen, waarbij je natuurlijk ook bloot bent op het strand of op de ligweide aan het meer of het zwembad. Dit wordt algemeen gezien als het inbegrip van het naturisme, en er zijn miljoenen mensen die je op de betreffende locaties bloot kunt aantreffen.
Natuurlijk worden hierbij ook de gebruikelijke strandactiviteiten als beachball, badminton, beachvolleybal en petanque (‚jeu de boules‘) bloot uitgevoerd, en op die manier wordt de eerste stap gezet op weg naar het blote sporten.
Bloot in een vereniging of ongeorganiseerd
Jarenlang kon je uitsluitend op min of meer afgebakende terreinen, d.w.z. op naaktstranden en in de bijbehorende wateren (officieel toegestaan of getolereerd), op naturistencampings of -terreinen van naturistenverenigingsterreinen in je blootje verblijven of actief zijn.
Maar de laatste jaren veroveren de naaktivisten meer en meer openbaar terrein: naaktjoggers lopen hun dagelijkse ronde in de nabij de stad gelegen bossen, blote wandelaars komen samen om op de allermooiste en uitgestrekte natuurterreinen lange wandelingen bloot te maken, blote fietsers zijn onderweg op hun mountainbike of toerfiets – en dat heus niet alleen op de World Naked Bike Ride Day die ieder jaar op talrijke plaatsen wereldwijd wordt georganiseerd.
Bloot zijn, waarom eigenlijk?
Omdat het zo fijn is! Dat vinden tenminste veel mensen die bloot zijn in de natuur. En mens te zijn in al zijn of haar natuurlijkheid, is ook een fundamenteel mensenrecht.
Voor Hans uit Wenen is het logisch dat hij bloot is: „De mens heeft vijf zintuigen. Wat zie ik eigenlijk als ik mijn ogen voor 95% bedek? Wat hoor ik eigenlijk nog als ik watjes in mijn oren stop? Wat proef ik als ik een plastic zakje over mijn tong trek? Wat ruik ik als ik mijn neus dichtknijp? En, héél belangrijk, wat voel ik als ik 95% van mijn huid bedekt houd? Als ik te weten wil komen hoe de wereld zich aanvooelt, zal ik mijn kleren uit moeten trekken!“
Moet ik me dan niet schamen?
“Honi soit qui mal y pense.”
(Edward III, Koning van Engeland van 1327 tot 1377)
Ons lichaam is een geschenk van de natuur. Het zou ondenkbaar en godslasterlijk zijn, het werk van God of Allah gering te achten en zich ervoor te schamen dat Hij ons mensen naar Zijn evenbeeld heeft geschapen!
Màg dat eigenlijk wel?
“Naturalia non sunt turpia”
„Wat natuurlijk is, is niet schandelijk“
(Publius Vergilius Maro, Romeins schrijver, Georgica, 70-19 v.C.)
In de meeste landen is naakt te zijn in het openbaar alléén verboden als de bloterik er seksuele bedoelingen mee heeft. Dat dit bij geen enkele van onze naturistische activiteiten het geval is, is overduidelijk.
Maar de goede zeden dan?
„Omdat God het menselijke lichaam heeft geschapen, kan het naakt en onbedekt blijven en bewaart het onberoerd zijn glorie en zijn schoonheid.“
„Naaktheid als zodanig is niet hetzelfde als fysieke schaamteloosheid.”
„Van onfatsoen is slechts sprake wanneer de naaktheid de waarde van de naakte persoon aantast.“
(Paus Johannes Paulus II, 1920-2005)
En wat heb je daar nu eigenlijk aan, bloot te leven?
Meer empathie
In een gemeenschap van naakte mensen is men zonder meer begripvol voor elkaar en wordt er meer rekening gehouden met de ander; je bent er veel meer benaderbaar. Dat ligt waarschijnlijk aan het feit dat je als je bloot bent, duidelijk merkt hoe verwondbaar je bent en je dan het respect dat je zelf verwacht en dat absoluut noodzakelijk is, automatisch ook jegens de anderen toont.
Intensievere ervaringen
Alle zintuigen zijn geactiveerd, er wordt beter opgelet, je bent veel gevoeliger dan wanneer je in de kleren bent. Dit heeft gevolgen voor het verwerken van alle indrukken, want het beleven van de natuurlijke omgeving, de aanwezige medemensen, en het voelen hoe het eigen lichaam beweegt, het wordt allemaal veel intensiever waargenomen.