banner_natury.nl

Ook dit jaar hebben Wolfgang en Andreas, die altijd in touw zijn om naaktwandelingen te organiseren, weer hun wandelweek in de ‚Sächsische Schweiz‘ georganiseerd.

Maandag 7 augustus: wandeling in en rond het dal van de Biela [8 augustus 2017]

Het dal van de Biela en de mooie uitzichtpunten er rond omheen waren het doel van de eerste wandeling in het Saksische bergland, waaraan op deze zomerse dag met zijn strak blauwe lucht en temperaturen tot 26 graden door 24 naturistes en naturisten werd deelgenomen.

De krant ‚Dresdner Morgen’ had een fotograaf en een journaliste meegestuurd die informatie over het naaktwandelen moesten verzamelen en vervolgens een artikel voor het zondagsnummer van de krant moesten schrijven. De twee liepen mee op weg naar de Sachsenstein en naar nog een paar andere uitzichtpunten en hebben ook een aantal keren van de gelegenheid gebruik gemaakt om geklede wandelaars om hun mening over het naaktwandelen te vragen.

Het hoogtepunt was natuurlijk de ‚Herkulessäulen‘ (Zuilen van Hercules), die ook nu weer door een paar echte klimmers werden bedwongen. Met enkelen van hen kwamen de blote wandelaars in een lang gesprek; ook zij waren (nog) niet vertrouwd met het thema ‘bloot klimmen’.

Op het eind van de dag struinden de wandelaars(ters) nog door het ‚Labyrinth‘, waarin hun behendigheid danig op de proef werden gesteld, en daarna ging het voor een avondje barbecueën naar de tuin van Albert of voor een heerlijke maaltijd met cantharellen naar een plaatselijk restaurant.

Dinsdag 8 augustus: Bloot via de Schrammsteine naar de Falkenstein [10 augustus 2017]

31 blote wandelaar(ster)s begonnen op dinsdag hun wandeling met de klim naar de Schrammsteine en de afdaling ervan. Op de Schrammsteine was het behoorlijk druk, zodat er aan de klimladders langer gewacht moest worden eer men aan de beurt was. Bij 21 graden blies ook de wind de wandelaars nog eens flink in het gezicht.

Een groot deel van onze wandeling was dus eigenlijk een oefening in traplopen en ladders beklimmen. Voorzichtige schattingen van een paar deelnemers komen op ten minste 1000 treden omhoog en omlaag.

Via de weg over de bergkam ging het vervolgens naar de Breite Furt en vandaar naar de Falkenstein, waar we steeds weer grotere en kleinere groepen klimmers tegenkwamen, die vanaf hun plaats op kerktorenhoogte nieuwsgierig naar al die blote wandelaars keken.

Het was inmiddels 28 graden geworden en tijdens de afsluitende klim naar de parkeerplaats werd er zelfs flink getranspireerd. ’s Avonds hadden een paar kleinere groepen afspraken gemaakt om samen uit eten te gaan en gezellig na te praten. Natuurlijk gebeurde dat bij de warme zomeravond-temperaturen gewoon buiten in de open lucht.

Woensdag 9 augustus: Naaktwandeling langs de Tsjechische grens [10 augustus 2017]

De wandeling op woensdag begon op de parkeerplaats in Hinterhermsdorf, een dorpje op 20 minuten lopen van de Tsjechische grens. Nachts hatte es ergiebig geregnet, so dass die Leuftfeuchte bei 80% lag, die die 30 TeilnehmerInnen schon bei 21° Luft und Sonnenschein leicht ins Schwitzen brachten.

Het begin van de route ging door velden met zonnebloemen naar de uitkijktoren op de Weifberg, die een prachtig en weids uitzicht bood. Vandaar ging het over de Folgenweg en de Bammelweg het dal van de Weißbach in, die de grens vormt tussen Duitsland en Tsjechië. Op dit stuk van de route liep een man mee die bij natury.de al veel over naaktwandelen had gelezen, maar er nog over nadacht of het ook iets voor hem zelf zou zijn.

Omdat de wandelaars vanwege hun natuurlijke outfit niet met de kano nabij de sluis in de bovenloop van de Kirnitzsch mochten varen, liepen ze te voet naar de stuwdam om vandaar langs een steil pad naar de Hermannseck te klimmen, vanwaar ze via het uitzichtpunt Königsplatz en na een (geklede) pauze in het Buchenpark weer terugliepen naar de parkeerplaats.

Donderdag 10 augustus: Bloot wandelen naar Gohrisch en de Papststein [10 augustus 2017]

's Nachts was er een langdurig onweer met flink wat regen geweest. Dat resulteerde in een temperatuur van nog maar 18 graden en 99 % luchtvochtigheid bij de start van de tocht. Die vochtige lucht heeft de wandelaars de hele dag parten gespeeld. De druppels op het display zijn geen regen, maar gecondenseerde nevel.

Als eerste was de klim naar Gohrisch aan de beurt. Vanaf het hoogste punt was er een prachtig uitzicht op ... miljarden minuscule mistdruppels op een afstand van wel 10 meter! Desondanks kwamen de 24 blote wandelaars(ters) steeds weer andere groepen wandelaars tegen, die zich net zo min door het weer ervan lieten weerhouden om te gaan wandelen als de deelnemers aan de naaktwandeling zelf.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat in het restaurant op de Papststein niet eens de hele groep een plaatsje vond om van een pot koffie of een flink bord soep te genieten. Na de maaltijd ging het nog verder naar de Hempel-, de Lichter- en de Eishöhle, waarna een paar deelnemers in de boerderijwinkel in Gohrisch de gemiste koffie nog inhaalden en ook een paar producten kochten.

's Avonds ging een deel van de groep eten bij de Griek in Pirna, terwijl anderen de voorkeur gaven aan tagliatelle met ham en broccoli in roomsaus, Italiaanse Bresaola en een ‚sélection de fromage'.

Vrijdag 11 augustus: De ‚Sächsische Zeitung‘ brengt een verslag van de wandelweek. Wandeling in de regen rond de Pfaffenstein [11 augustus 2017]

Op vrijdag stond in de regionale ‚Sächsische Zeitung‘ een artikel over het „Nackt durch die Sächsische Schweiz“ (sz-online.de) [„Naaktwandelen in Saksisch Zwitserland“]. Bij het artikel, waarin ook een interview met Wolfgang was opgenomen, stond ook een foto van een van de naaktwandelingen. Thema (vertaald): „De naturisten zijn weer op pad. Wat er zo spannend is aan bloot wandelen, wordt door een overtuigd naaktwandelaar uitgelegd.“

De vrijdag zelf nodigde niet bepaald uit om in je blootje te gaan wandelen, want al 's ochtends vroeg begon het bij 17 graden te motregenen. De groep die op weg ging naar de Pfaffenstein, was dan ook een stuk kleiner dan de dagen ervoor. Maar het werd ten minste niet nòg kouder toen het middag werd. Eén van de spijbelaars ging liever naar de ‚Therme Toskana‘ in Bad Schandau. Waarom? Voor een lekkere ijskoude douche (na de sauna-opgieting).

Na 16 uur, nadat het nòg heviger was gaan regenen, kwam er ook nog eens gedonder bij, voordat het neerslaggebied pas na 18 uur was weggetrokken.

Zaterdag 12 augustus: Rauenstein en Bärenstein [12 augustus 2017]

Er was ten minste af en toe weer een beetje zonneschijn, maar bij nauwelijks 16 graden was het bij de start van de tocht toch nog behoorlijk kil. Maar het waren vooral de duidelijk aanwezige rukwinden van wel 40 km/u die stoorden. Omdat er midden in het dorp Pützscha werd gestart, begon de wandeling van de 20 naturistes en naturistes toch al in de kleren. Toen de wandelaars echter uit de kleren konden, was het maar een enkeling die dat ook inderdaad deed, terwijl de anderen zich herinnerden, hoe er altijd al werd gezegd dat kleren je warm hielden.

Er werd al vroeg gepauzeerd, en wel in het restaurant nabij de Rauenstein-rots (gekleed). Voor velen een welkome pauze voor een warme kop koffie of soep, en omdat na de afdaling de temperatuur ten minste tot 18 graden was gestegen, waren er bij het tweede uitkleedpunt al meer wandelaars die uit de kleren gingen.

En dus werd eerst de Kleine Bärenstein beklommen, waar gepauseerd werd op het panoramaplateau. Omdat het stenen pad naar boven erg vochtig was, wilde niet iedereen via dit pad naar boven en maakte een aantal deelnemers gebruik van de makkelijke bosweg om de klimmers tegemoet te gaan. En het weer had nog een aangename verrassing in petto: om 18 uur was het ineens 22 graden. Een aankondiging dat het de komende dagen weer warmer zou worden?.

Zondag 13 augustus: Uitstapje naar de ‚Irrgarten der Sinne‘ (‚doolhof der zintuigen‘) en wandeling over de ‚Stiegen‘ [13 augustus 2017]

15 naturisten en naturistes maakten vandaag vanuit Saksisch Zwitserland een uitstapje naar Kohren-Salis (bij Leipzig), om bij de naturistendag in de ‚Irrgarten der Sinne‘ aanwezig te zijn. Deze ‚doolhof’ is een klein alternatief attractiepark waar je bij talrijke attracties aan experimenten en spelletjes kunt meedoen waarmee je je bewust wordt van ongewone ervaringen en waar deze ervaringen nader worden verklaard.

Toen de groep in Kohren-Salis aankwam, werd de streek nog door een regengebied overdekt, en dus werd ze begroet met sekt en een verwarmend kampvuur. Ook toen de groep ’s middags voor de goulash uit de pot en koffie met abrikozentaart aanschoof, bleef het nog regenen. Al gauw kwam ook het team van de TV-zender MDR aan, die een bijdrage maakte voor het regionale programma ‚Sachsenspiegel‘*). Zodra het ophield met regenen, scheen tijdens de 3 km lange rondgang door de ‚Irrgarten‘ de warme zon, zodat heel wat van de ervaringsattracties ook inderdaad werden uitgetest.

Een andere groep maakte tegelijkertijd Parallel een wandeling over de ‚Stiegen‘. Deze tocht had geen last van het van Leipzig uit oostwaarts trekkende regengebied.

_______

*) Opm.: Als je je voor de GBG Natury Gallery hebt geregistreerd, kun je de reportage in de Galerie bekijken. Via de mediatheek van de MDR is dit niet meer mogelijk.

Maandag 14 augustus: In je blootje fietsen over de ‚Elberadweg‘ naar Tsjechië [14 augustus 2017]

De traditionele fietstrip naar Tsjechië begon bij koel weer met minder dan 17 graden. Vooral in de schaduw was de koele rijwind niet echt prettig. Maar de zon scheen volop van de blauwe hemel en dus kon haar warmende functie als snel en duidelijk worden gevoeld.

In Rathen moest de groep natuurlijk weer aan de gesloten spoorbomen blijven wachten. En even later kreeg de ijscoman aan het eind van het dorp te horen dat de groep „’s middags terug zou komen“. Maar helaas had hij niet zo veel geduld om te wachten, en dus moest deze keer later op de terugweg de rit zonder ijsje tot een goed einde worden gebracht.

Helaas werd er tussen Königstein en Bad Schandau aan het fietspad gewerkt (voor voetgangers en fietsers gesloten - levensgevaar!"). Hier hadden de fietsers dus enige problemen om deze hindernis te omzeilen, zodat de Elbe op de terugweg via de brug in Bad Schandau werd overgestoken om vervolgens rechts van de Elbe verder te rijden tot aan het veer in Königstein, waarmee we vervolgens weer terugkeerden naar de zuidoever.

De rest van de rit naar Tsjechië en terug verliep zoals gepland, met goulash en Boheemse knoedels of ander lekkers als stevig middagmaal. De dag werd afgesloten in een restaurant op het marktplein van Pirna, waar de groep in vrolijke en gezellige stemming genoot van de warme zomeravond.

Dinsdag 15 augustus: Naaktwandelen tussen Stadt Wehlen en de Bastei [16 augustus 2017]

15 augustus was een zonnige dag met 28 graden. Prima weer dus voor de 23 wandelaars(ters) om vandaag hun wandeling vol afwisseling vanaf de parkeerplaats in Stadt Wehlen (het eerste stuk in de kleren) te maken. Nadat ze zich aan de bosrand hadden uitgekleed, begon de klim via de Schanzenweg, een weg met een aantal uitzichtpunten die zowel naar het oosten als naar het westen een schilderachtige blik op het dal van de Elbe mogelijk maakten.

Er volgde een korte afdaling naar de Tümpelgrund en daarna een flinke klim door de Griesgrund, een door stortbeken gevormd, steil dal waar je in de zomer door omhoog kunt klimmen en die, net als vijf andere wegen, naar de ‘Steinerne Tisch’ leidt. Hier was de middagpauze en konden de deelnemers uitrusten van de klimtocht.

Na een wandeling door prachtige dalen met bemoste rotsformaties in talrijke vormen werd het Uttewalder Tor bereikt. Hier werd de groep aangesproken door een lerares voor moslimkinderen, die vroeg of ze een foto van de groep mocht maken om daarmee de moslimkinderen te laten zien hoe je op een natuurlijke manier met het menselijke lichaam kunt omgaan. 16 heren en 2 dames stelden zich voor deze pedagogisch waardevolle foto beschikbaar.

De laatste attractie onderweg was de Teufelsgrund met zijn grotten, die natuurlijk ook werden verkend. Zelfs de ‘Heringshöhle’ gaf zijn geheim prijs (aan enkele attente observeerders). Tot slot was er nog het panorama vanaf het plateau van de kasteelruïne van Wehlen. Dit was ook de plek waar de deelnemers zich weer aankleedden voordat de afdaling naar de Markt in Wehlen begon, waar in Café Eierschecke nog werd genoten van Italiaans ijs en koffie.

Wie niet mee kon wandelen, bleef op deze zomerse dag bij Albert. In de tuin fladderden en sprongen heel wat bezoekertjes rond. Foto's: Roberto

Woensdag 16 augustus: Naaktwandeling op de Pfaffenstein [19 augustus 2017]

Op woensdag zijn we vanuit Pfaffendorf via de Quirl naar de Pfaffenstein gelopen. Onderweg werden we maar weer eens op een zending drinkwater getrakteerd die ons door de hemel werd geleverd.

Dat kon onze goede zin echter niet bederven: in tegendeel, enkelen onder ons hadden de grootste lol, zoals Gene Kelly in ‘Singing in the rain’ uit 1952.

Link: Filmscène
Link: Songtext
Link: Wikipedia: song
Link: Wikipedia: Gene Kelly

Spijs en drank op de Pfaffenstein rond het middaguur maakten natuurlijk weer alles goed.

En alsof we nog niet genoeg water hadden gehad, werden de hemelsluizen tijdens de afdeling alwéér opengezet. We voelden ons op de ladders en de trappen alsof we midden door een woeste bergbeek waadden. Jammer genoeg waren ook nu weer een paar regenbeschermingen van rugzakken niet tegen zoveel water opgewassen, zodat er weer het een en ander gedroogd moest worden. Gelukkig vonden we bij de parkeerplaats een restaurant met een open garage, waar we ons konden afdrogen en droge kleren konden aantrekken. Een aantal wandelaars sprong bloot en nat in de auto, maar dat wilden wij zelf onze chauffeur en zijn auto niet aandoen.

Op onze laatste avond werden we door het verhuurderkoppel op een borrel uitgenodigd. Het stel nodigde ons uit, toch vooral weer gauw bij hen te overnachten. De verhuurster zelf, al lang met pensioen maar toch nog behoorlijk vief is en iemand die graag bijles geeft aan scholieren, nam graag een paar exemplaren van onze brochure aan en beloofde dat ze haar scholieren over het naturisme wilde informeren. Ze liet ons ook weten dat se al meerdere keren een slanke, jonge vrouw langs had zien fietsen die helemaal bloot was. En dat bij dit koele weer, waarbij anderen al dikke truien aan hadden.

 – Verslag: Rainer; Foto’s: Martin