banner_natury.nl

NaToerisme: Samen naaktief zijn is ook goed voor de economie

Het Initiative Aktiver Naturist(inn)en (Initiatief Actieve Naturisten) zet zich op steeds wisselende locaties Netjes rechts houdenactief in voor stimulatie van het toerisme ter plaatse Het station als ontmoetingsplek. Dat doen ze door het initiatief te nemen voor naturistendagen in o.m. Saksen, Thüringen, Westfalen, maar vanzelfsprekend ook in andere regio’s binnen en buiten Duitsland. De ‚middelen‘ hiervoor zijn wandelingen, klimactiviteiten, fietstochten en combinaties daarvan (fietsen, wandelen en zwemmen). De naturisten (zowel vrouwen als mannen) zijn tijdens hun activiteiten vrijwel altijd bloot, en alle activiteiten worden steeds uitgevoerd in harmonie met de natuur. Speciale aandacht is er voor natuurlijk en milieuvriendelijk gedrag, en men houdt steeds rekening met de flora en fauna van de streek en de bronnen die de natuur de mens biedt.

Het initiatief ervaart steeds meer positieve reacties van mensen die samen met de initiatiefnemers naaktief willen zijn. Als je het naaktief zijn in de natuur ook eens wil proberen, of als je weliswaar belangstelling hebt voor naturistische activiteiten maar niet (gelijk) al je kleren uit wilt trekken, kun je Pauze op een terrasjetijdens de groeps-evenementen de nieuwe trend van dichtbij meemaken en zelf ervaren of het iets voor je is. Er zijn ook meerdaagse naaktiviteiten, waar naturisten uit heel Europa en zelfs uit andere werelddelen aan deelnemen. Hierbij wordt niet alleen bloot gewandeld en gefietst, maar kunnen de deelnemers ook de streek leren kennen - en aan anderen aanbevelen als het is bevallen. Buiten kunst – binnen koelNaaktivisten zijn in de regionale restaurants en hotels graag geziene gasten. In een enkel geval mogen ze zelfs in hun blootje dineren, of krijgen ze – na een spontane blote presentatie midden op straat van de resultaten van hun bodypainting-event tot groot genoegen van andere bezoekers van de stad een ijsje aangeboden. Vaak wordt ook infomateriaal aangeboden dat door gastheer en publiek steeds positief wordt ontvangen.

Ook de media moeten goed informeren

Al sinds 2008, en zelfs al eerder, vind je in (Duitse) kranten regelmatig artikelen over naaktwandelen, en ook de publieke zenders hebben al de nodige documentatie over dit thema geleverd …

Alleen al de West-Duitse tv-zender WDR heeft sinds 2008 meerdere reportages laten maken en uitgezonden, zoals over de traditionele blote Pinksterwandeling (in 2010), waaraan jaarlijks tussen de 60 en 100 wandelaars deelnemen.

Belangrijk was een programma met als thema wandelen’, waarin de bekende oud-‚Regierungsprasident’ van Keulen, Franz-Josef Antwerpes, op het naaktwandelen aangesproken, op zijn eigen, aangenaam coole manier, alleen maar zei: “Ach, laat ze toch”. Waarvoor we Antwerpes van harte danken!

En dan was er bijv. nog de tijdens prime time vlak na het nieuws uitgezonden tv-documentatie ‚21 Dinge, die man in Nordrhein-Westfalen zu Fuß gemacht haben sollte‚ (21 dingen die je in Noordrijnland-Westfalen te voet gedaan moet hebben). Waarin o.m. werd aangeraden, „eens een keertje op blote voeten te wandelen“ en „maak ook eens een wandeling in je blootje“.

Dankzij het goede werk dat door veel media wordt verricht, is het tegenwoordig steeds minder nodig dat de politie verontruste bellers gerust moet stellen of zelfs uit moet rukken enkel en alleen om ter plaatse vast te moeten stellen dat er inderdaad alleen maar een onschuldige naaktwandeling (Duits) plaatsvindt. Bij ontmoetingen met andere wandelaars of fietsers worden aan naturisten steeds vaker belangstellende vragen gesteld omdat men zich over en weer meer over het blote wandelen wil informeren. Op de groet van ons naaktwandelaars wordt dus niet alleen net zo vriendelijk gereageerd, maar anderen groeten ons vaak al uit zichzelf („Leuk dat jullie er weer zijn, we hadden jullie al gemist!“) of blijven gewoon staan en beginnen een praatje zonder dat er überhaupt een opmerking over ons bloot-zijn wordt gemaakt.

Een naaktwandelpark?

Van blote-voetenpad …

Net als in Nederland zijn er ook in Duitsland heel wat ‚blote-voetenpaden' (Duits), waar belangstellenden het lopen en wandelen op blote voeten kunnen uittesten en er eventueel nuttige informatie over kunnen krijgen.

Wie deze nieuwe lichaamservaring positief vindt en het als een verrijking ziet, wil daarna ook op andere plaatsen op blote voeten lopen.

Veel mensen die schoenen dragen, raken nadat ze medemensen op blote voeten zijn tegengekomen, ook in deze manier van natuurlijk leven geïnteresseerd en gaan bij ontmoetingen gericht vragen stellen, omdat ze deze nieuwe inzichten ook voor zichzelf willen winnen.

Niemand zal op het idee komen, een ander die buiten een blote-voetenpad op blote voeten loopt, naar zo’n pad (terug) te sturen of van hem of haar eisen dat hij / zij schoenen aantrekt met als reden dat hij of zij immers niet over een blote-voetenpad loopt …

… via educatieve naaktwandelroute …

Duitsland kent een aantal officiële ‚naaktwandelwegen’ – feitelijk ‚educatieve naaktwandelpaden’ – waar je kunt ervaren hoe gewoon het wandelen in je blootje eigenlijk is. Op deze wegen vind je mensen die belangstelling hebben voor het naaktwandelen, het eens willen testen en eventueel van anderen nuttige informatie kunnen krijgen.

Ook hier weer raken anderen, nadat ze blote medemensen zijn tegengekomen, geïnteresseerd in deze manier van natuurlijk leven, wat tot gerichte vragen leidt, omdat die anderen deze nieuwe inzichten ook voor zichzelf willen.

En slechts héél af en toe komt iemand op het idee, een blote wandelaar terug te sturen naar de ‚officiële’ naaktwandelweg of van hem of haar eisen dat hij / zij kleding aantrekt met als reden dat het verboden is om op de bewuste plek naakt te zijn. Mocht dat gebeuren, blijf dan altijdvriendelijk en bied aan om de bestaande misverstanden en foute inschattingen op te heffen door de betrokkene(n) nuchter en zakelijk voor te lichten.

Voorbeeld:

In 2016 kwam een medewerker van het Heidepark in de Noordduitse Lüneburger Heide een groep blote wandelaars tegen. Hij was verbaasd de groep buiten de ‚Nacktwanderweg’ bij Undeloh aan te treffen. Na zakelijke informatie die hij van de naaktwandelaars over het naakte wandelen had gekregen, was hij opgelucht, vooral ook omdat de info in zijn telefoontje naar de politie door de dienstdoende agent werd bevestigd.

De medewerker van het Heidepark nam graag de door de wandelaars overhandigde gedrukte info-brochure mee om deze aan zijn chef te geven.

… tot naaktwandelpark – 'Samen bloot beleven' en zelf inhoud geven aan je eigen naaktieve leven!

Zodra je het ongeklede wandelen zelf hebt ervaren en voor jezelf als een recreatieve tak van sport hebt ontdekt, zul je merken dat iedere wandelroute voor jou een naaktwandelroute wordt en een wandelgebied een naaktwandelpark. Dus zul je bloot gaan wandelen, fietsen, joggen en zwemmen waar je dat prettig vindt: in je eentje, met z’n tweeën of in een groep. Allicht leer je dan andere mensen kennen die graag mee willen wandelen of samen met jou nog andere naaktiviteiten willen ondernemen of vragen willen stellen die je ze nu kunt beantwoorden.

Als je wil, kun je bij ons ook verslag doen van de belevenissen in je blote leven. Stuur je verslag dan op naar natury. Natuurlijk kun je ook zelf groeps-activiteiten gaan organiseren.

Een voorbeeld hiervan:

„Er liep ook een jong stel mee 20180812 Groepsfoto met belangstellende gastendat de gemeenschap van blote wandelaars wilde leren kennen, maar wel gekleed wenste mee te wandelen. Terwijl hij al eerder terug moest naar het startpunt, vergezelde zij de groep gedurende de hele wandeling en liet na afloop weten dat het haar zó goed was bevallen dat ze graag nog eens mee wilde lopen.

20180812 Er is geen andere weg terugVlak voordat de wandelgroep weer terug was aan de Kirnitzsch kwam ze nog een ander jong stel tegen dat belangstelling had voor het naaktwandelen en de naturistische levensstijl. Al gauw bleek dat ze beiden beter Engels spraken dan Duits. De twee begeleidden de groep tot het punt waar die ene frisse duik zou nemen. De uitnodiging van de zwemmers ‚Come in. It is refreshing.‘ lieten ze zich geen twee keer zeggen: de kleren gingen uit en beiden doken in de Kirnitzsch. De vraag aan haar ‚Where are you from?‘ werd beantwoord met ‚Columbia. Bogotá.‘ Haar vriend was uit Hannover, waar ze nu beide woonden. Ze hadden elkaar tijdens de studie leren kennen. Als volgende taal is ze nu druk bezig, Duits te leren.“

 - Uit een verslag van de SNW 2018