banner_natury.nl

Net als alles wat je voor het eerst doet moet je ook als je de eerste keer bloot gaat wandelen een bepaalde drempel overwinnen. Je gaat immers tegen in de maatschappij wijd verbreide gewoontes en vooroordelen in. Maar je moet het gewoon doen, want iedereen die zijn eerste blote stap buiten de deur eenmaal hebt gezet zal achteraf enthousiast zijn over de intense indrukken.

"Een openbaring. Woorden schieten me te kort."

"Ik kreeg steeds sterker het vermoeden en uiteindelijk was ik er zeker van wat we verloren hebben toen we begonnen, alleen nog gekleed rond te lopen..."

"Ik werd een deel van mijn omgeving, en de omgeving werd een deel van mij. De wind te voelen langs je hele lijf. En dan de warmte van de grond. Hoe de struiken langs mijn lijf strelen of prikken. Mijn adem ..."

"Mijn zintuigen namen enkel nog het fluiten en tjilpen van de vogels waar, het zachte ruiden van de bladeren en mijn eigen adem – verder helemaal niets. Geen schuren van kleding langs de huid, geen gevoel dat mijn bewegingen beperkt.

"Voor mij was het, na de problemen in het begin, een fantastische ervaring die ik in ieder geval nog méér wil beleven."

"Bloot te zijn werd tijdens het wandelen steeds meer normaal."

"Enorm bedankt voor deze belevenis van vrijheid en ongedwongenheid."

In je eentje of in een groep? Tips, fase 1

als je in je eentje èn in je blootje op pad gaat, hoef je geen rekening te houden met medewandelaars. Dat is enerzijds een voordeel, maar van de andere kant ben je óók alleen als je andere wandelaars tegenkomt. Omdat nog altijd niet iedereen goed op de hoogte is van het naaktwandelen als hobby, kun je heel af en toe negatieve commentaren en reacties verwachten. Vooral mannen die in hun eentje en bloot aan de wandel zijn, worden af en toe nog wel eens voor exhibitionisten aangezien. Er zijn zelfs hoeders van de wet die dat denken, hoewel die eigenlijk beter zouden moeten weten.

Vooral als je nog een onzekere beginner bent, kun je je beter bij een groep aansluiten. Van de ene kant komt als je met z'n tienen, twintigen of nog meer deelnemers op weg bent, niemand meer op het idee dat de wandelaars met seksuele bedoelingen (exhibitionisme) onderweg kunnen zijn, anderzijds biedt een groep natuurlijk alleen al dankzij het aantal personen bescherming en geborgenheid, want samen sta je sterk. Bovendien kun je steunen op de ervaring op zijn minst van de initiatiefnemer, die over het algemeen zijn intentie ook kan beargumenteren.

am ufer
Een lastig pad. Bron: Usenet

In een groep is het ook aangenamer omdat je dan elkaar helpt en steunt, als je over een moeilijk begaanbaar pad loopt.

In je eentje of in een groep? Tips, fase 2

Er is al eens iemand met ons meegelopen die liet weten dat hij anders altijd in zijn eentje onderweg is en nu eens wilde weten hoe het was om in een groep bloot te wandelen. Zo heeft dus iedereen zijn eigen voorkeur.

20180512 Staatsforst RV
Wandelen in je eentje in het staatsbos van Ravensburg (Z.W.-Duitsland)

In een groep is het ook aangenamer omdat je dan met anderen over van alles en nog wat kunt kletsen en ervaringen en ideeën uitwisselt, andere mensen leert kennen en dan samen weer andere activiteiten gaat plannen.

Waarschijnlijk komen daarna wel weer eens dagen met prachtig weer waarop je naaktief wilt zijn, maar ondanks de inmiddels talrijke activiteiten die in de naaktiviteitenkalender worden aangekondigd, geen groeps-event meer vindt en ook je blote vrienden andere bezigheden hebben. Vooral de moed niet opgeven! Want misschien heb je al bij een paar blote wandelingen of fietstochten e.d. meegedaan en weet je dus wat er meestal gebeurt als je geklede mensen ontmoet, heb je naar gesprekken van andere deelnemers geluisterd en denk je er over na, zelf het intiatief voor een wandeling te nemen?

Durf gewoon je plannen te realiseren. Ook als je de politie ontmoet, is dat niet anders dan bij mensen die niet bij de politie werken en immers meestal dezelfde nieuwsgierige vragen stellen. Er is geen reden om "van angst in je broek te doen" (wat toch al niet mogelijk is omdat je die niet aan hebt...). 

Een paar jaar geleden heeft een naturist onder het pseudoniem 'Luftikus' de kern van de zaak getroffen: "Als je overtuigd bent van wat je doet en dat gewoon met een goed gevoel in alle rust en kalmte uitvoert, als je de mensen die je tegenkomt vriendelijk groet, op vragen van anderen een correct en zakelijk antwoord geeft, of anders gezegd: als je je volkomen normaal gedraagt, net zoals je je zou gedrgaen als je gekleed was, dan straal je daarmee naar buiten toe rust en voor anderen ook een gevoel van veiligheid uit."

Op de natury-website vind je een hoop informatie die je eventueel aan anderen mondeling of geprint kunt aanbieden.

Konkrete Tipps für Initiatoren findest du ebenfalls auf dieser Website.

Officiële naaktwandelwegen: goed voor de eerste keer

Sinds 2010 is in het zuidoosten van de Harz nabij het plaatsje Wippra (gemeente Sangerhausen) de "Harzer Naturistenstieg" ingericht en in 2012 werd in de Lüneburger Heide ten zuiden van Hamburg nabij het dorp Undeloh een wandelroute tot "Naturistenweg" verklaard. Allebei officiële naaktwandelwegen die door de verantwoordelijke gemeenten als zodanig zijn aangewezen. Deze wegen zijn uitstekend geschikt om eens te testen wat je er zelf bij voelt als je ‘de eerste keer’ in je blootje door de vrije natuur wandelt. Als het weer goed is, wordt er van deze wandelwegen goed gebruik gemaakt en kom je er dus iedere dag mensen tegen die net zo bloot zijn als jij zelf bent.

W = Wippra U = Undeloh
W = Wippra U = Undeloh

Download de kaart en het gpx-bestand van de Naturistenweg Undeloh

Download de kaart en het gpx-bestand van de Harzer Naturistenstieg

Natuurlijk is het niet zo plezierig om steeds over dezelfde wegen te wandelen. Daarom is een officële naaktwsandelweg eigenlijk alleen maar goed om het eens te proberen, want als beginnende naaktwandelaar voel je je op zo'n weg een stuk zekerder.

Maar na de eerste keer moet je je ervan bewust zijn dat iedere wandelweg ook een naaktwandelweg is! Kijk maar eens in de naaktiviteitenkalender. Daar vind je vrijwel zeker ook een passende activiteit die dichter bij België of Nederland wordt geïnitieerd, of misschien wel in Nederland zelf.