biela1 380 bloot wandelen

Blote wandelingen waren er al ten tijde van de oprichters van de >FKK-beweging aan het begin van de 20e eeuw. Zo komt Richard Ungewitter in zijn boek "Naakt" (1908) met verslagen van yijn naaktwandelingen in het Ywarte Woud.

Op dit moment worden alleen al via de natury-website initiatieven voor naaktwandelingen aangeboden die per jaar allemaal samen een lengte beslaan van zo'n 1000 km. Als je belangstelling hebt, kun je je per mail of via het aanmeldingsformulier aanmelden bij de desbetreffende intitiatiefnemer; er worden dan groepen gevormd van over het algemeen tussen de 10 en 30 deelnemers / deelneemsters.

 

Hoe kom je op het idee, bloot te gaan wandelen?

Nou, heel gewoon: onze kids wilden er een ijsje bij eten.

We hadden de hele dag aan ons favoriete meer gelegen. Natuurlijk op het naaktstrand. Toen het 's middags pas echt heet werd, hadden onze kids zin om een ijsje te gaan eten. Maar het ijstentje stond zo'n 500 meter verderop en natuurlijk kwamen ook kinderen van het geklede strand er hun felbegeerde lekkers halen.

Maar probeer je kinderen maar eens te overtuigen dat je, als je een ijsje gaat eten, iets aan moet trekken! Da's toch eigenlijk de grootste onzin? We lopen de hele dag in ons blootje rond en dan zouden we uitgerekend als we naar het ijstentje gaan, kleren aan moeten trekken! Enkel en alleen omdat daar ook mensen die een zwembroek aan hebben een ijsje komen kopen? Dat is toch van de gekke!

Dus liepen we met ons vieren bloot naar de ijscoman, en kijk: we konden zonder problemen bloot tussen geklede mensen in de rij gaan staan en kregen ons ijsje zonder dat we er meer voor moesten betalen dan de anderen! En omdat het zo lekker smaakte, liepen we op weg terug nog een kleine omweg langs de velden en tussen de weilanden door waarop de koeien in de zon stonden te grazen, en vervolgens door het stuk bos naar ons strand.

Dat was onze eerste kleine "naaktwandeling". Het was zó fijn dat we het nog veel vaker zouden gaan doen, soms zelfs via een flinke omweg. Op een gegeven moment gingen we zelfs op pad voor een echte blote wandeling zonder dat dit met een verblijf aan het meer werd gecombineerd. Want bloot door de natuur te wandelen is altijd heel prettig. Meer nog: het is een paradijselijke openbaring!

De pinksterwandeling in 2012 in het bergland van westelijk Hessen met 95 deelnemers

 

Is dat ook iets voor mij?

Hier lees je een korte samenvatting van antwoorden op vaak gestelde vragen (even op de vraag klikken, en dan wordt een modaal venster geopend):In het Duitse tijdschrift ‘P.M.’ werd al in 2009 antwoord gegeven op de vraag: Waarom is naaktwandelen zo fijn?

Vraag: Waarom zou ik überhaupt iets in mijn blootje moeten doen?


Nu hebben we als kind allemaal geleerd dat we in aanwezigheid van vreemde mensen niet bloot mogen zijn, maar op zijn minst een broekje moeten aantrekken. Alleen in de sauna, in een kleedhokje of tijdens het douchen na het sporten, of in het zwembad geldt een uitzondering.


Beschaamde jongetjes (rond 1910): bloot spelen op het strand is in orde. Maar voor de fotograaf moet het geslachtsdeel achter de handen worden verstopt

Vraag: Maar … hoef ik me dan niet te schamen?


En hoe zit het met orde en recht? Wat zeggen de politie en andere ordediensten? Wat staat erover in de wet?


Adam en Eva met Kain en Abel. Kinderen mogen bloot zijn, maar mogen de groten dat ook?

Vraag: Mag je eigenlijk wel gewoon bloot zijn?


Maar in het openbaar kom je ook ‘normale’ mensen tegen die kleren dragen en het misschien niet goed vinden dat ze ons in ons blootje te zien krijgen..


Blote en geklede mensen samen bovenop de berg

Vraag: Hoe reageren de anderen dan?


Vraag: De eerste keer: een paar tips.

Vraag: En als dan iemand raar gaat doen?


Op de natury-website vind je in het onderdeel Het naakte leven uitvoerig antwoord op deze en andere vragen, bijv. over Bloot en het recht. Maar oook de Berichten over en verslagen van naaktiviteiten kunnen interessant zijn.

Zal ik het gewoon eens proberen?