banner_natury.nl

In de klassieke oudheid al was bloot sporten gedurende meer dan duizend jaar heel gewoon. Het Griekse woord ‚gymnasion‘ voor de locatie waar dagelijks werd getraind, komt van het Griekse woord ‘gymnos’ = naakt. Want tijdens het trainen was men vanzelfsprekend naakt.

Tegenwoordig worden ook via de natury-website diverse sportieve naaktiviteiten (Kegelen, Yoga, Sporten) aangeboden. Dat zijn o.m. activiteiten als voetbal, volleybal, yoga, zwemmen, sauna, kegelen, turnen, fitness etc. etc. Als je belangstelling hebt, kun je je per mail of via het aanmeldingsformulier aanmelden bij de desbetreffende intitiatiefnemer; er worden dan groepen gevormd van over het algemeen tussen de 4 en 20 deelnemers / deelneemsters.


Een potje matten: typisch iets voor jongens

Meer dan duizend jaar lang waren ook de deelnemers aan alle belangrijke sportwedstrijden naakt (niet allen op de Olympische Spelen, maar ook op de Pythische Spelen in Delphi, de Isthmische Spelen in Korinthe e.v.a.).

Pas in de vijfde eeuw n.Chr. verbood de christelijke kerk deze sportieve traditie. De kerkvorsten waren in die tijd nog niet zo’n wijze denkers als meer recent paus Johannes Paulus II. Het waren de simpele zielen onder de vertegenwoordigers van de kerk die, net als nog tegenwoordig, dat het de andere mensen zijn die verdorven zijn. Terwijl dat in werkelijkheid voor hen zelf geldt.


Handstand aan het strand. Niet voor iedereen weggelegd.

Terug naar de sport: sinds het kerkelijke verbod dat is 5e eeuw werd uitgesproken, is naakt sporten niet meer in zwang. Terwijl, behalve bij sporten als schermen, skieën of bob, lichaam en lichaamsoefening juist centraal staan en ieder kledingstuk alleen maar hindert.

Natuurlijk ben ik tijdens mijn ochtendgymnastiek bloot, ook op het terras van mijn hotelkamer als ik voor de zaak op reis ben. Natuurlijk ga ik alleen zwemmen wanneer en waar ik dat bloot kan doen. Natuurlijk ga ik alleen bloot wandelen en joggen. Ik zou me ziek en tegennatuurlijk voelen als ik daar kleding bij droeg. Met golf spelen ben ik gestopt: in de golfclub werden zelfs bermudashorts als te bloot en onfatsoenlijk beschouwd en dus verboden.


Lieftallig: touwtje springen in het zand

Het hoeft niet altijd krachtsport te zijn: een poosje touwtje springen in het zand op het strand, hoe makkelijk het er ook uit ziet, doet ook al heel veel voor je uithoudingsvermogen!


Skiën in het warme maartzonnetje

In december of januari tijdens een sneeuwstorm bij min tien graden te gaan skiën is niet echt je van het. Maar wanneer einde maart de zon al weer flink aan kracht heeft gewonnen en voor aangename warmte zorgt, dan ga je zelfs in een dun skipak al snel transpireren. Dan maar liever zonder kleren! En als je je bij een cross-country skitocht op je gemak verplaatst, heb je nog niet eens een helm nodig om je hoofd te beschermen.


Het eerste wat je ’s ochtends doet: sporten

Op een naturistenterrein leren de allerjongsten al dat de dag begint met sporten en dat het ontbijt pas echt goed smaakt als je eerst je ledematen flink hebt gestrekt!


>De ringen – een veeleisend turntoestel!

De ringen, één van de klassieke sportdisciplines, vergen heel wat aan kracht en lichaamsbeheersing. Alle respect voor de houding die hier wordt getoond.


Worstelen, vrije stijl

Worstelen: een van de klassieke sporten in vrije stijl, Grieks-Romeins of als catchers. Worstelaars meten hun krachten steeds rechtstreeks.


Kegelen

Kegelen is net als golf spelen een sport waarbij het in de eerste plaats om techniek en concentratie gaat.

Ons naaktkegelen, onder ons actieve naturisten populair tijdens het winterseizoen wanneer het weer voor naaktiviteiten in de buitenlucht te slecht is, is geen bijzonder sportief gebeuren. Ook al voel je het de dag erna in je benen door de voor het kegelen typische buiging. Natuurlijk staat bij het blote kegelen gezelligheid op de voorgrond. Net als bij de meeste amateur-kegelclubs./p>

Wat is er zo bijzonder aan bloot kegelen? Eigenlijk helemaal niks, gelukkig maar. Je trekt gewoon al je kleren uit, net zo vanzelfsprekend als het aantrekken van kegelschoenen met lichte zolen op de baan (als je geen blotevoeten-kegelaar bent ten minste) en je handdoek op een stoel. Je hebt immers geen kleren nodig, want het is warm genoeg. Net als bij iedere wandeling of bij zwemmen laten actieve naturisten als ze gaan kegelen alle overbodige ballast, en dus vooral kleren, weg.

Hoe dat aanvoelt? Gewoon, normaal. Alleen prettiger dan gekleed. Maar natuurlijk niet zo fijn als in de zomer tijdens een wandeling in het bos. Naaktkegelen of –bowling is overigens niet pas iets van de laatste jaren: het werd al tientallen jaren geleden zo gespeld. Kijk maar naar deze foto uit de jaren ‘60.

 

Is dat ook iets voor mij?

Hier lees je een korte samenvatting van antwoorden op vaak gestelde vragen (even op de vraag klikken, en dan wordt een modaal venster geopend):In het Duitse tijdschrift ‘P.M.’ werd al in 2009 antwoord gegeven op de vraag: Waarom is naaktwandelen zo fijn?

Vraag: Waarom zou ik überhaupt iets in mijn blootje moeten doen?


Nu hebben we als kind allemaal geleerd dat we in aanwezigheid van vreemde mensen niet bloot mogen zijn, maar op zijn minst een broekje moeten aantrekken. Alleen in de sauna, in een kleedhokje of tijdens het douchen na het sporten, of in het zwembad geldt een uitzondering.


Beschaamde jongetjes (rond 1910): bloot spelen op het strand is in orde. Maar voor de fotograaf moet het geslachtsdeel achter de handen worden verstopt

Vraag: Maar … hoef ik me dan niet te schamen?


En hoe zit het met orde en recht? Wat zeggen de politie en andere ordediensten? Wat staat erover in de wet?


Adam en Eva met Kain en Abel. Kinderen mogen bloot zijn, maar mogen de groten dat ook?

Vraag: Mag je eigenlijk wel gewoon bloot zijn?


Maar in het openbaar kom je ook ‘normale’ mensen tegen die kleren dragen en het misschien niet goed vinden dat ze ons in ons blootje te zien krijgen..


Blote en geklede mensen samen bovenop de berg

Vraag: Hoe reageren de anderen dan?


Vraag: De eerste keer: een paar tips.

Vraag: En als dan iemand raar gaat doen?


Op de natury-website vind je in het onderdeel Het naakte leven uitvoerig antwoord op deze en andere vragen, bijv. over Bloot en het recht. Maar oook de Berichten over en verslagen van naaktiviteiten kunnen interessant zijn.

Zal ik het gewoon eens proberen?