Banner-380-Austria-NEWT

A · NEWT 2019 (Naked European Walking Tour) [28 juli 2019]

Sinds 2005 vindt in Oostenrijk ieder jaar de NEWT (Naked European Walking Tour) plaats. Dit initiatief is in het leven geroepen door Richard Foley, maar wordt de laatste jaren geïnitieerd en verzorgd door Pascal en Clarisse uit Frankrijk. De deelne(e)m(st)er komen uit wel 12 landen en komen in de Alpen bij elkaar om gezamenlijk bloot te wandelen en te klimmen.

NEWT group photo
NEWT group photo

De groep verblijft voornamelijk in een vakantiehuis dat gezamenlijk wordt gehuurd, en zorgt daar ook voor haar eigen eten en drinken. Een kleinere groep onderneemt echter regelmatig twee- of driedaagse tochten met de tent; deze groep overnacht daarbij in de natuur. De tentgroep keert ten minste één keer terug naar de anderen om voorraden aan te vullen.

Natuur en naturisme gaan in de oorspronkelijke omgeving van het gebergte nòg beter samen dan elders. Desondanks kregen de 40 naturisten bij aankomst in het verblijf, waar ze in het verleden de NEWT al eens hadden doorgebracht, opeens te horen dat in het bijbehorende buitenbad èn binnen in de hut niet meer naakt mochten zijn. Dit is één van de redenen dat de NEWT voor wat betreft Oostenrijk op losse schroeven is komen te staan; er wordt nu naar een ander gastland gezocht.

Toch is de NEWT ook in 2019 weer een evenement geworden met dagelijks een uiterst aantrekkelijke naaktwandeltocht in de Alpen. De afzonderlijke wandeltochten boden veel afwisseling en gaven inzicht in de fascinerende wereld van de natuur van het hooggebergte, compleet met zwemmen in ijskoude meren of rondwentelen in de sneeuw.

NEWT Martin
NEWT Martin

De verslagen van de afzonderlijke tochten van de NEWT 2019 naar o.m. de ‚Ahornsee‘, de 2044 m hoge ‚Seekarscharte‘ of de ‚Rittisberg‘, zijn te vinden in een uitvoerig, persoonlijk fotoverslag van Martin van de ‚Sächsische Nacktwanderfreunde‘. De aanvullende teksten van de tentgroep over de meerdaagse afdaling van de ‚Dachstein‘ zijn geschreven door Andreas.

Hun verslag is te vinden op de Duitse en de Engelse natury-site:
 – Met dank aan Martin en Andreas voor het ter beschikking stellen van de verslagen!

 

Geselecteerde verslagen
in het Nederlands