banner_natury.nl

NL · Rotterdam: Naked Tour door expositie ‚I’m Your Mirror‘ in de Kunsthal [7 oktober 2019]

Sinds in 2017 de eerste ‚Naked Tour‘ werd georganiseerd, wordt dit evenement in de Rotterdamse Kunsthal vanwege het grote succes jaarlijks herhaald.

Door zich zelf in de spiegels van dit Venetiaanse masker te zien, wordt deze naakte bezoekster deel van het kunstwerk …

Op 28 september konden belangstellenden naakt de expositie van werken van de Portugese kunstenares Joana Vasconcelos bezoeken. Vier groepen met in totaal ca. 60 jongere en oudere blote bezoekers, waaronder een oma met haar twee kleindochters, werden door de gidsen rondgeleid.

Vanuit dit perspectief krijg je een andere kijk op de rol van man en vrouw

De ten toon gestelde werken hadden deze keer niet, zoals zo vaak bij naakte rondleidingen in musea, een zekere link naar de naakte mens. Het waren boven-dimensionale objecten waarmee de kunstenares o.m. op satirische wijze de draak steekt met de ‚rollen‘ van man en vrouw, bijv. in een paar metershoge schoenen met hoge hakken, gemaakt van keukenpannen, of door een zo typisch ‚mannelijk‘ voorwerp als een helikopter om te vormen tot een zeer vrouwelijke ‚Lilicopter‘.

Ook in Nederland groeit de mediale belangstelling voor evenementen waarbij men bloot kan zijn. Vorig jaar was Lauren Verster als presentatrice van ‚Lauren!‘ bij een Naked Tour aanwezig en berichtte hierover in haar tv-programma. Dit jaar liepen een journalist en een cameraman van het AD mee. Het verslag en de video in het AD van 29 september vind je hier.

Door de discrepantie tussen het harde metaal van het kunstwerk en het zachte van het lichaam wordt de bezoeker zelf onderdeel van de expositie. En ook de langsrijdende tram 23, buiten op de Westzeedijk, lijkt wel één van de kunstobjecten te zijn …

Zoals de kaarten er nu bijliggen, zal er ook in 2020 weer een Naked Tour worden georganiseerd. We zullen je bij natury op de hoogte houden.

 

Geselecteerde verslagen
in het Nederlands