banner_natury.nl

D · Bloot publiek in het Theaterhaus Jena [21 februari 2020]

Het publiek van het Theaterhaus Jena kon Jena is een stad van de kunst: De expositie ‚Nowinka‘ in de ‚Kunstsammlung‘de voorstelling van het stuk ‚Nackt‘ op zaterdag 15 februari 2020 zelf bloot bijwonen.

„Op het toneel staan zes Kenmerkend voor Jena: de ruïne van de ‚Anatomieturm‘ en de moderne ‚JenTower‘mensen. Met zes lichamen die voor de taak staan, als zodanig zichtbaar te worden. […] Vandaag met speciale plaatsen voor naturisten!“

Voor meer dan 50 naturisten en naturistes (grofweg de helft van het totale aantal toeschouwers van de avond) uit Duitsland, Nederland en Zwitserland was het blote bezoek aan het theater aanleiding om vooraf kennis te maken met de stad Jena en er een korte vakantie in Thüringen aan vast te knopen.

’s Avonds in het Theaterhaus kon iedereen die bloot wilde zijn, zijn kleren in een aparte ruimte ophangen. Vóór de voorstelling kwam het in de foyer tot ontmoetingen tussen blote en geklede bezoekers en bezoeksters, wat tot levendige gesprekken over naakt-zijn en kunst leidde.

De ongeklede theaterbezoekers werden als eerste in de zaal binnengelaten. Voor hen had het Theaterhaus de voorste rijen stoelen als ‚FKK-Bereich" gereserveerd. Bloot publiek in het ‚Theaterhaus‘Een medewerker van het theater maakte vóór de opvoering een herinneringsfoto van de naakte toeschouwers die er geen probleem mee hadden op de foto te staan. Vervolgens konden ook de geklede bezoekers hun plaatsen opzoeken.

Vijf actrices, onder wie de uit Nederland afkomstige regisseuse Lizzy Timmers, en één acteur Scène uit ‚Nackt‘ – Foto: Joachim Dette (met dank aan het ‚Theaterhaus‘)acteerden, stonden, liepen, sprongen en renden al naar gelang het thema van de desbetreffende scène nu eens in de kleren, dan weer half gekleed en vaak helemaal naakt over het podium. Tussen de scènes door werd door de spelers steeds een korte verklaring gegeven van de maatschappelijke en historische relaties en achtergronden. In hun mimiek, lichaamshouding en woordkeus toonden de spelers de gespeelde emoties en reacties – bijvoorbeeld in de scène waarin twee vrouwen met enkel wandelschoenen aan tijdens hun naaktwandeling een korte rustpauze inlassen en dan een gekleed stel wandelaars ontmoeten.

Het was een spannende avond met een toneelstuk vol afwisseling waarin een veelheid aan diverse aspecten van het naakt-zijn werd gethematiseerd. De ca. twee uur durende voorstelling was dan ook voorbij voordat de toeschouwers het beseften.

Na de voorstelling was er voor de bezoek(st)ers van het theater in het ernaast gelegen Theatercafé nog gelegenheid, met de acteurs en actrices en met andere bezoek(st)ers over hun indrukken te spreken.

Naar de fotoserie
Naar de fotoserie

 

Geselecteerde berichten en verslagen
in het Nederlands