In een groep kun je je, vooral als onzekere beginner, altijd goed thuisvoelen, omdat je goed wordt opgenomen. Een groep van 10, 20 of meer deelnemers is meestal in de meerderheid als ze geklede groepen wandelaars e.d. tegenkomen, en dat is altijd een goed argument. Bovendien kun je je verlaten op de ervaring van ten minste één initiatiefnemer van de wandeling, die zijn intenties over het algemeen duidelijk kan motiveren.

Een paar dagen vóór de datum van de wandeling krijg je een e-mail van de contactpersoon met daarin informatie over de plaats waar jullie samenkomen, de route ernaartoe en het verdere verloop. Meestal is de plaats waar de wandeling begint een parkeerplaats bij een wandelgebied, maar soms komen de wandelaars ook op makkelijk te vinden locaties bij elkaar (bijv. de parkeerplaats van een winkelcentrum), van waaruit de wandelaars dan samen naar het startpunt rijden.

Op de plaats van samenkomst word je door de contactpersoon welkom geheten, en van dan af hoef je eigenlijk alleen nog maar te doen wat de anderen ook doen. Misschien nog even wat (bij-)kletsen tot de wandeling begint, en dan: uitkleden en lopen maar.

Als het een langere wandeling wordt, kan een schoudertas of een rugzak een goed hulpmiddel zijn waarin je je proviand, maar vooral je drinken kunt vervoeren. Hoeveel eten en drinken je nodig hebt, bepaal je natuurlijk zelf.

Wanneer je bloot bent in de natuur, gedraag je je precies zo als andere natuurvrienden: je groet mensen die je tegenkomt en geeft open en vriendelijk antwoord als iemand je aanspreekt of vragen stelt.

Natuurlijk gedragen we ons tegenover de natuur, de dieren en de mensen zorgzaam en attent. We zijn immers naturisten!